Andrea Fay Friedman a contribuit la reprezentarea persoanelor cu sindrom Down în lumea divertismentului și a cinematografiei americane. Unul dintre cele mai cunoscute roluri a fost Amanda din „Life Goes On”, scrie People.

Andrea Fay Friedman a apărut în mai multe seriale de televiziune

În cei aproape 25 de ani de carieră actrița a apărut în mai multe seriale de televiziune, printre care „Baywatch”, „Chicago Hope”, „Law & Order: Special Victims Unit”, „ER”, „The Division” și „Saving Grace”. Ea a fost și subiectul unui documentar de succes din 2009 „A Possible Dream: The Andrea Friedman Story”.

În 2010, Friedman a reușit să impresioneze criticii de film cu rolul unei tinere cu sindrom Down, Ellen, într-un episod din „Family Guy”. Ultimul film al actriței în 2019 în pelicula „Carol of the Bells”. Friedman a fost profesor asistent la programul Pathway al UCLA.

Primul actor cu sindromul Down care a câștigat un Oscar

Anul acesta, James Martin a devenit prima persoană cu sindrom Down care a câștigat un Oscar pentru rolul din scurtmetrajul live-action. Martin a jucat în scurtmetrajul de 23 de minute rolul lui Lorcan, un tânăr a cărui mamă îl reunește cu fratele său înstrăinat, Turlough, potrivit The Independent.

În viața de zi cu zi, Martin lucrează part-time la o cafenea Starbucks, despre  care a povestit chiar el într-un interviu anterior pentru Daily Mail.

„Este frumos”, a spus el, adăugând că ajută „toți clienții”.

Pe lângă slujba sa de angajat Starbucks, Martin este și bucătar la un restaurant italian din apropiere, Scalini’s. „Pot să fac pâine cu usturoi, chifteluțe, salate și midii, chipsuri și chestii de genul acesta”, a explicat el despre al doilea loc de muncă.

Noah Matthews Matofsky, primul actor cu sindromul Down care a obținut un rol important într-un film Disney

Noah Matthews Matofsky, actorul din Peter Pan, a intrat în istorie, fiind primul actor cu sindromul Down care a obținut un rol important într-un film Disney.

Adolescentul britanic, în vârstă de 15 ani, a jucat rolul lui Slightly, liderul Grupului Lost Boys, în noua adaptare a filmului Peter Pan pentru Disney+.

Noah speră să meargă la o facultate de teatru și ar vrea să fie un model pentru alte persoane cu sindrom Down care doresc să joace.

Actorul s-a implicat total în proiect și s-a bucurat în mod deosebit de filmarea scenelor de acțiune, cum ar fi cea în care nava piraților este răsturnată.

Sindromul Down este o afecțiune care apare atunci când un copil se naște cu un cromozom 21 suplimentar, fapt ce determină apariția unor probleme de dezvoltare mentală și fizică, dar și a unor dizabilități.

Moștenim 23 de perechi de cromozomi de la părinți. În cazul pacienților cu sindromul Down, există un cromozom 21 complet sau parțial suplimentar. Termenul medical care se folosește în cazul unui cromozom suplimentar este „trisomie”.

Sindromul Down este denumit și Trisomia 21. Acest cromozom suplimentar schimbă modul în care se dezvoltă corpul și creierul bebelușului, ceea ce poate provoca provocări atât mentale, cât și fizice pentru copil.