Statele Unite şi Polonia au bucuria de a anunţa intrarea în vigoare a Acordului din 2008 privind apărarea împotriva rachetelor balistice şi a protocolului aferent din 2010 cu privire la desfăşurarea sistemului SM-3 pe teritoriul polonez, se precizează în comunicat.

Sistemul antibalistic american urmează să fie amplasat la baza Redzikowo, din nordul Poloniei, în cadrul aşa-numitei European Phased Adaptive Approach, respectiv Abordarea adaptivă în etape, care va fi realizată la orizontul anului 2018.

În comunicat se subliniază că această bază reprezintă o contribuţie semnificativă a SUA şi Poloniei la o viitoare capacitate a NATO de apărare antirachetă.

Acordul cu Polonia face parte din planul administraţiei preşedintelui american Barack Obama de a instala radare şi sisteme de interceptare pe apă şi pe uscat în mai multe locuri din Europa, care să funcţioneze ca un scut împotriva unui posibil atac cu rachete din partea Iranului, menţionează Associated Press. Proiectul şi-a atras o puternică opoziţie din partea Rusiei, care se teme că ar putea deveni o ţintă a acestuia.

Numărul de interceptoare care vor fi amplasate în Polonia nu a fost dezvăluit.
SURSA: Agerpres