Virgil Musta, medicul epidemiolog de la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timișoara, a vorbit despre noua tulpină a coronavirusului, care a generat un adevărat haos la nivel mondial.

„Noua tulpina creeaza premisele unui al treilea val, ceea ce face ca sistemele de sanatate, care sunt deja sub o presiune deja foarte mare, sa nu mai faca fata, de aceea este necesar sa se ia masuri din fasa, pentru a nu se ajunge la o contagiozitate foarte mare”, a spus medicul Virgil Musta, la b1 tv.

Totodată, epidemiologul a subliniat faptul că acest val poate fi totuşi tinut sub control, datorita faptului ca s-au impus masuri dure in ceea ce priveste circulatia persoanelor intre state.

„Virusii sufera mai multe mutatii, dar de obicei acestea sunt minore. S-au mai descoperit pe parcursul acestui an mai multe mutatii, dar care se pare ca nu au influentat nici patogenitatea, nici contagiozitatea acestui virus.

In aceasta situatie sunt doua mutatii a proteinei care fixeaza virusul de celula si permite intrarea in celula si creste contagiozitatea si transmisibilitatea bolii.

Apare o transmitere intensa, foarte greu de stapanit pentru ca vin in acelasi timp cu un un numar de cazuri severe si critice care necesita internare in terapie intensiva si deja locurile sunt limitate” a mai explicat epidemiologul Virgil Musta.

Când va ajunge noua formă de COVID în România

Întrebat dacă este posibil ca noua formă de COVID să ajungă în România, medicul Virgil Musta a precizat că s-au luat măsuri drastice în acest sens, iar riscul de transmitere a scăzut.

„Am inteles ca deja s-au luat masuri, in sensul ca traficul este oprit pe cale aeriana, iar persoanele care vin din Marea Britanie sunt carantinate. In momentul in care o zona este carantinata, riscul de a se transmite scade. Este necesar sa se ia aceste masuri pentru ca altfel vom avea si mai mult de suferit”, a mai spus Virgil Musta.

De menționat este faptul că noua tulpină a coronavirusului, descoperită în Marea Britanie a început deja să se răspândească în Europa. În Italia a fost confirmat un prim caz de infectare cu noua tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie, a anunţat duminică Ministerul italian al Sănătăţii.

În acest context, mai multe țări europene printre care și Canada, dar și Arabia Saudită au impus o serie de restricții la nivelul zborurilor către și dinspre Marea Britanie. 

Sursă foto: INQUAM/Cornel Putan