Tidjane Thiam, directorul general al Credit Suisse, demis în urma scandalului de spionaj, va părăsi banca elveţiană şi va primi compensaţii de 30 de milioane de franci elveţieni (30 de milioane de dolari), după ce va demisiona luna aceasta, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Compensaţiile pentru Thiam, care includ salariul, bonusul şi opţiuni pentru acţiuni, marchează sfârşitul unei domnii de cinci ani la a doua mare bancă din Elveţia, care se încheie în urma scandalului declanşat de operaţiuni de spionaj ce ar fi vizat foşti manageri, dar şi organizaţia Greenpeace. Tidjane Thiam, în vârstă de 57 de ani, a dezminţit că ar fi fost la curent cu operaţiunile de spionaj.

În perioada 2015 – 2018, şeful Credit Suisse a beneficiat de un pachet salarial de aproximativ 10 milioane de franci elveţieni pe an. Acum, în urma primirii compensaţiilor de 30 de milioane de franci elveţieni, va deveni unul dintre cei mai bine plătiţi şefi de bancă din Europa. Reprezentanţii Credit Suisse nu au dorit să comenteze informaţia.

Analiştii consideră că Thiam este îndreptăţit să primească banii, deoarece oficial s-a despărţit de bancă în condiţii amiabile, ceea ce înseamnă că Board-ul nu are motiv să-i reducă nivelul compensaţiilor.

De la ce a pornit întreg scandalul de spionaj

Scandalul spionajului a izbucnit în septembrie, când un fost director din bancă, Iqbal Khan, între timp plecat la banca rivală UBS, a avut o dispută cu un detectiv particular care îl urmărea prin Zurich.

În decembrie, banca a recunoscut un al doilea caz de „filare”, vizând un fost director de resurse umane şi aflat în atenţia organismului elveţian de supraveghere financiară FINMA, iar în weekend Sonttag Zeitungg a relatat că a fost spionată şi organizaţia ecologistă Greenpeace.

Tidjane Thiam, absolvent al Şcolii politehnice şi Şcolii de mine (inginerie) din Paris şi fost ministru în Cote D’Ivoire, a fost numit CEO la Credit Suisse în 2015 şi este creditat cu o politică de reducere a costurilor şi riscurilor în urma cărora banca a revenit pe profit în 2018, după trei ani consecutivi de pierderi.

El a asigurat într-un comunicat că nu ştie nimic despre cazurile de „supraveghere”.

Postul său va fi preluat de Thomas Gottstein, care se ocupa până acum de activităţile băncii pentru piaţa elveţiană, fiind primul cetăţean elveţian care devine CEO la Credit Suisse după o serie de străini numiţi în această poziţie, potrivit Agerpres.