Euforia victoriei lui Barack Obama in cursa pentru Casa Alba nu a durat nici macar trei zile. Bursa de la New York a inregistrat in sedinta de tranzactionare de ieri o noua scadere, ceea ce , in opinia analistilor este inca un semn clar ca noul presedinte american va trebui sa faca fata unei situatii economice foarte deteriorate: Dow Jones a inregistrat o scadere de 5,05%, iar Nasdaq una de 5,53%.

De asemenea indicele Standard & Poor’s 500 a cunoscut o scadere de 5,27%.

Nici bursele asiatice nu s-au simtit mai bine. Bursa de la Tokyo a terminat in acelasi ton cu Wall Street, iar indicele Nikkei a inregistrat o scadere de 6,53%.

Analistii financiari se asteapta ca sedintele de tranzactionare de astazi de pe Bursele europene sa cunoasca noi deprecieri, asa cum au inregistrat si ieri.

Desi in aparenta par probleme economice care au aparut in plus fata de convulsiile deja existente, nu trebuie uitat faptul ca, in orice tara democratica, dupa anuntarea rezultatului unor alegeri dupa care va urma schimbarea de guvern, bursele scad. Miscarile de pe piata de capital nu sunt o tragedie, ci sunt perfect explicabile.

Explicatia vine din faptul ca, modificarea politicilor guvernamentale atrage dupa sine un oarecare grad de nesiguranta al investitorilor. Sigur, oferta electorala a fost explicata public in prealabil iar oamenii stiu in mare la ce sa se astepte, dar, cel putin perioada de schimbare a administratiei, este una mai tulbure.

Daca in SUA, castigatori ar fi fost republicanii, atunci sigur ca astfel de scaderi nu s-a fi inregistrat deoarece ar fi insemnat o continuare a politicilor de pana acum. Astfel, pana la finele lui ianuarie 2009, cand schimbarea admnistratiei va fi completa, ne putem astepta la orice pe pietele americane. Iar pe fondul crizei financiare globale, inseamna ca bursa poate sa evolueze spectaculos peste Ocean.

Cititi si:

Bursele europene deschid pe roşu