Cei peste 9.000 de angajaţi ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) au intrat, de azi, în şomaj tehnic pentru o perioadă de o lună, timp în care vor fi plătiţi cu 75% din salariu.

Potrivit directorului general al SNLO, Daniel Burlan, trimiterea în şomaj a minerilor şi întreruperea lucrului sunt generate de stocurile foarte mari de cărbune existente în momentul de faţă la exploatările care aparţin de societate. Astfel, cantităţile de lignit existente în depozite sunt de circa 900.000 de tone, cu 100.000 mai mult decât în urmă cu o lună.

În perioada 15 iunie – 15 iulie, la SNLO vor merge la lucru doar acei angajaţi care se ocupă de livrările de cărbune şi de paza unităţilor sau de asigurarea securităţii instalaţiilor de exploatare. În acest interval de timp, niciun salariat al unităţii nu va beneficia de concediu de odihnă, toate concediile din această perioadă urmând să fie reprogramate pentru alte perioade din an.

De asemenea, SNLO intenţionează să îşi reducă personalul cu circa 600 de salariaţi de la 1 iulie, oamenii urmând să fie incluşi într-un program de prepensionare în baza căruia, timp de doi ani, le vor fi plătite salariile pentru a rămâne acasă şi a ieşi apoi la pensie.

SURSA: Mediafax