Peste 85% din traficul de mail din prima jumătate a anului, la nivel global, a fost spam, potrivit datelor Kaspersky Lab, lucru influenţat şi de declanşarea crizei economice.

Astfel, în medie, 85,5% din traficul pe mail în primele şase luni ale anului a fost reprezentat de spam, iar 0,3% din totalul mesajelor conţineau ataşamente infectate cu programe periculoase.

„Criza financiară a determinat o schimbare în comportamentul de consum al oamenilor, diferite produse şi servicii fiind înlocuite sau, pur şi simplu, refuzate”, a spus Costin Raiu, Chief Security Expert, Kaspersky Lab. „În acest sens, spammer-ii şi-au reorientat mesajele, pentru a se potrivi cu cerinţele consumatorilor. De exemplu, medicamentele, suplimentele alimentare şi jocurile PC au rămas în topul preferinţelor, determinându-i pe cei care lansează mesaje nedorite să acorde o atenţie mai mare acestor nevoi”, a completat Raiu.

Spam-uri cu servicii şi produse din sănătate

Contextul economic actual a influenţat mesajele spam pentru serviciile de publicitate online, care acum reprezintă  16,6% din totalul de spam, dar şi mesajele care promovează diverse produse şi servicii – acestea din urmă înregistrând o cotă de 35% – cu 10% mai mică decât anul trecut. În prima jumătate a lui 2009, domeniile cele mai populare pentru spam au fost: serviciile şi produsele din sănătate (22,1%), serviciile de e-advertising (16,6%), materiale destinate adulţilor (11%), educaţia (10,4%) şi imitaţiile de produse de lux (7,4%). 

În ciuda predicţiilor contrare, volumul e-mail-urilor cu atacuri de phishing a scăzut. Iniţial, experţii erau de părere că situaţia economică actuală va duce la o creştere exponenţială a phishing-ului, dar măsurile de informare luate de bănci şi instituţii financiare au condus la conştientizarea pericolelor pe care le reprezintă astfel de mesaje în rândurile utilizatorilor.

Rusia, lider la spam

Conform raportului Kaspersky Lab, Rusia (11%) şi Statele Unite ale Americii (10%) rămân lideri în generarea de mesaje spam, urmate de Brazilia (8%). Recent, a fost înregistrată o creştere a spam-ului provenit din India (7%), Polonia (4%), România (3%) şi Thailanda (3%), depăşind Spania, Italia, Germania şi Ucraina, care au ieşit din topul primelor zece ţări.

„Ţările cu interes foarte mare pentru infractorii cibernetici încep să fie localizate în Est, şi mai puţin în Vest”, spune Costin Raiu. „Asia, America Latină, precum şi regiuni din Europa de Est (excluzând Rusia) devin din ce în ce mai interesante pentru spammeri, deoarece utilizatorii de aici nu au sistemele foarte bine protejate împotriva ameninţărilor informatice”, a încheiat acesta.

SURSA: Kaspersky Lab