Astazi este o zi numai buna pentru superstitii. Nu este data de 13, ci de 24, iar in aparenta am spune ca este o zi ca oricare alta. Pe burse au fost scaderi, la Bucuresti au fost chiar suspendate tranzactiile. Superstitia provine din faptul ca pe 24 octombrie 1929 a inceput marea criza. Acea joi a fost ziua care a ramas in istoria burselor drept „ziua marelui crah bursier” de la New York.

Facand o scurta rememorare a evenimentelor de atunci, trebuie precizat faptul ca marele crah nu a fost un eveniment de o zi. Joia neagra, care a picat pe 24 octombrie a fost doar prima zi. Vinerea a fost o zi calma pe bursa. Urmatoarele zile lucratoare insa au fost, in termenii de azi, rosii de tot. „Lunea neagra” si „martea neagra” au pecetluit soarta oamenilor care depindeau de Wall Street pentru ani de zile.

0-20925-capitalziar192912.jpg

Atunci au aparut recorduri in materie, nemaivazute pana atunci. In „joia neagra” s-au vandut 12,9 milioane de actiuni. In „lunea neagra”, indicele Dow Jones a cazut cu 22,6%, procentul fiind un record in materie. In „martea neagra” s-au vandut 16 milioane de actiuni, iar ticker-ul bursei nu putea sa tina pasul cu tranzactiile. Totalul scaderilor a fost de 14 miliarde de dolari, suma imensa pentru perioada interbelica.

Magnatii vremii, William C. Durant de la General Motors si familia Rockefeller au incercat sa dea un semnal de incredere pietei anuntand ca vor cumpara actiuni, gest pe care l-au si facut in vazul lumii. Efortul lor a avut totusi un minim de efect, dar insuficient pentru a contracara valul de scaderi.

0-20926-capitalziar192913.jpg

In urmatoarele luni, actiunile au scazut lent, iar criza si panica au cuprins SUA, iar apoi tot globul. In Romania prima stire a aparut in ziarul Universul, in editia de luni. Nu a fost tratata ca o stire relevanta, fiind expediata in cateva fraze pe o coloana.

Pe 24 octombrie 2008, toate bursele principale sunt pe rosu. Matematic, aniversarea nu are nici o influenta. Pentru superstitiosi, era si normal sa fie toate pietele rosii.

Asadar, uram un calduros „La multi ani” termenului de criza financiara, care a implinit 79 de ani!