Studiul, realizat de GfK EURO BUS,  a fost publicat de Recolamp, organizație non-profit specializată în gestiunea deșeurilor de echipamente de iluminat și membră a asociației EucoLight. Rezultatele au fost similare în toate ţările în care s-a realizat sondajul. În cazul becurilor economice, între 27% şi 42% dintre participanţi le-au identificat corect, în timp ce 18% – 35% le-au confundat cu LED-urile. Atunci când li s-a cerut să identifice o lampă LED, doar între 14% şi 23% dintre participanţi au recunoscut-o în mod corect, în timp ce între 31% şi 45% au crezut că este un bec economic.

Cunoştinţele consumatorilor privind reciclarea, însă, variază foarte mult între ţările în care s-a realizat sondajul. Întrebaţi dacă ştiu unde să depună lămpile pentru a fi corect reciclate, cetăţenii spanioli şi belgieni au fost cel mai informaţi: aproximativ 50% dintre aceştia au sugerat punctele de colectare a deşeurilor puse la dispoziţie de autorităţile locale sau de organizațiile autorizate și peste 10% dintre aceştia au recunoscut o altă variantă corectă, respectiv punctele de vânzare de unde au cumpărat inițial lămpile.

"Consumatorul român diferențiază cel mai puțin corect tipurile de lămpi existente pe piață, în comparație cu respondenții din celelalte cinci țări participante la sondaj. Anticipând acest lucru, în 2016, împreună cu Asociația Română pentru Iluminat și cu sprijinul Asociației InfoCons am demarat campania de informare <Alegeți un iluminat mai bun!>. Totuși, sondajul GfK ne-a arătat faptul că acest grad ridicat de confuzie între categorii de becuri se înregistrează la nivelul tuturor respondenților. Putem concluziona, așadar, că o așteptare de tipul colectării separate a echipamentelor de iluminat LED în alte containere decât cele în care depunem becurile cu conținut de mercur ar fi total nerealistă și că ar putea chiar periclita sistemul și gradul de reciclare" a declarat Roxana Șunică, directorul de marketing al Asociației Recolamp.

Potrivit acesteia, vestea cea mai îngrijorătoare a acestui sondaj vine, însă, cu privire la gradul de informare privind necesitatea colectării separate a deșeurilor de lămpi, respectiv cunoașterea modului corect de a te debarasa de acest tip de produs.

”75% dintre români declară că aruncă becul ars direct în gunoiul menajer, iar încă 9% indică alte variante greșite. Doar 16% cunosc faptul că un deșeu de echipament de iluminat trebuie și poate fi dus la: punctele de colectare municipale, containere specializate sau în magazinele în care se vând lămpi" a adăugat ea.

Potrivit celor mai recente date furnizate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) pentru anul 2014, rata de colectare la nivel național a acestei categorii de deșeuri a fost de 18,83%, în condițiile în care pentru 2017 România ar trebui să dovedească o performanță de minimum 45%. În 2016, când ținta a fost de minimum 40% din media vânzărilor din ultimii trei ani, în numele celor 185 de producători români de echipamente de iluminat pe care i-a reprezentat, Recolamp a îndeplinit o rată de colectare de 42,59%. Aproximativ 95% din aceste cantități au fost colectate prin infrastructura proprie dezvoltată de asociație, care asigură preluarea de becuri și echipamente de iluminat arse de la peste 12.000 de generatori de deșeuri – instituții publice sau private. Rețeaua de containere Colț Verde® destinată populației, cu peste 1.900 de containere amplasate în retail sau în zone cu acces public, contribuie la rezultatele totale cu mai puțin de 5%.

Acest sondaj a fost realziat de GFK între lunile martie şi mai 2017. În Spania, Portugalia, Italia, Olanda şi Belgia s-au înregistrat câte aproximativ 1.000 de consumatori cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani care au răspuns unui chestionar on-line (eșantioane reprezentative de utilizatori ai internetului pentru fiecare dintre țările participante), iar în România 1.038 de respondenți cu vârsta de peste 15 ani au răspuns unui sondaj realizat faţă în faţă.