În urma lansării Apelului de proiecte privind restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice de către Ministerul Culturii și Identităţii Naţionale, Artmark Historical Estate prezintă șapte exemple de monumente istorice care pot beneficia de sprijinul financiar nerambursabil pentru a fi astfel redate circuitului public.

Apelul de proiecte privind restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice lansat pe 5 iunie 2019 reprezintă o oportunitate unică de a reabilita și valorifica clădirile istorice din România.

”Atunci când se investește într-un monument istoric, costurile aferente restaurării și reabilitării reprezintă un procent semnificativ, depășind în unele cazuri prețul de achiziție al proprietății. Sprijinul nerambursabil oferit prin acest apel de proiecte reprezintă o oportunitate de investiție extrem de tentantă. Oferim un portofoliu bogat de imobile istorice spre vânzare și consultanță clienților interesați să demareze o afacere într-un imobil de patrimoniu. Lansarea apelului a stârnit mult interes și am primit deja solicitări în acest sens”, a declarat Constantin Prisecaru, managing partner Artmark Historical Estate.

În portofoliul Artmark Historical Estate se regăsesc în acest moment 33 de monumente istorice din România, 23 de clasa B și 10 de clasa A. Zece dintre acestea se află în București.

Șapte astfel de exemple de monumente istorice din țară al căror cost de restaurare se încadrează în valoarea maximă impusă de prezentul Apel de proiecte și poate fi acoperită în proporție de 80% prin sprijinul financiar nerambursabil:

  • ”Palatul de Piatră” Udriște Năsturel – 30km de București

Singurul monument de arhitectură civilă românească din sec. XVII, ridicat în întregime din piatră, palatul Udriște Năsturel constituie o oportunitate de investiție de neratat.

  • Conacul Oteteleșanu – 28km de București

Conacul Oteteleșanu din Grădinari, județul Giurgiu, are o vechime de peste 120 de ani și o istorie pe măsură. Terenul de 1,53 hectare, pe malul râului Argeș, apropierea de pădure, stilul eclectic cu influențe neoclasice, priveliștea de vis.

  • Casa arhitectului Dimitrie Maimarolu – București

Imobilul din strada George Vraca nr. 6 a fost construit de reputatul arhitect în 1897, ca reședință proprie. Monumentul de clasă B, cu o fațadă eclectică și o poziționare ultracentrală, creează premisele ideale implementării unui centru cultural de un mare rafinament.

  • Castelul Géza Teleki, reședința de vară a conților – Maramureș

Cu o valoare istorică impresionantă, acest castel de secol XIX este clasat ca monument istoric de valoare națională și universală, clasa A. Proximitatea față de granița vestică a țării, natura înconjurătoare, arhitectura deosebită și versatilitatea în conversia imobilului constituie puncte forte pentru crearea unui centru de evenimente sau instituții muzeale.

  • Casa Negustorească cu rădăcini din secolul al XIV-lea – Sibiu

Capitală europeană culturală în 2007, Sibiul a devenit o atracție turistică majoră în ultimii ani. Casa de față, monument de clasă B, este situată chiar în centrul orașului. Arhitectura tipică pentru fondul construit sibian constituie atuuri pentru transformarea proprietății într-un centru de evenimente, muzeu sau alt spațiu cu funcțiune cultural-artistică.

  • Vila Take Ionescu – Sinaia

Clasată ca monument istoric de valoare naţională și universală, clasă A, vila marelui om politic Take Ionescu poartă semnătura arhitectului elvețian Henri Susskind. Arhitectura emblematică și poziționarea lângă Mănăstirea Sinaia constituie doar câteva din ingredientele ideale pentru reconversia imobilului într-un spațiu de evenimente indoor și outdoor.

  • Castelul Wessélenyi din Jibou – Transilvania

Situat la 87 km distanță de Cluj-Napoca, acest monument de clasă A este cel mai mare ansamblu arhitectural Baroc din Transilvania, cu o splendidă grădină botanică în curte și 6 anexe de secol XVIII- început de secol XIX integrate într-un peisaj unic.