Aproximativ 71 la sută din respondenţii sondajului ‘Kapa Research’ pentru cotidianul ‘To Vima’ /Tribuna/ au declarat că nu se simt mai plini de speranţă pentru viitor, în ciuda unei noi salvări internaţionale, obţinută de ţară în decembrie de la creditorii ei, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
   
Circa 64 la sută se aşteaptă ca 2013 să fie mai rău decât 2012 şi aproximativ 76,5 la sută susţin cu tărie continuarea participării Greciei în zona monedei euro.
   
Pesimismul rămâne sentimentul predominant în rândul poporului grec care şi-a văzut veniturile şi nivelul de trai scazând după doi ani de austeritate impusă de guvern pentru a face faţă crizei datoriilor, potrivit unui alt sondaj realizat de firma ALCO pentru Camera de Comerţ şi Industrie din Atena /ACCI/.
   
Dar, pentru prima dată din 2010, sondajul ALCO a înregistrat o uşoară scădere a indicelui de pesimism în comparaţie cu anchetele anterioare.

Sondajul a constatat că 71 la sută dintre greci sunt pesimişti cu privire la economia Greciei, în scădere de la 80 la sută în luna octombrie şi, în ceea ce priveşte finanţele lor personale, aproximativ 74 la sută şi-au exprimat pesimismul, în scădere de la 83 la sută în octombrie.
   
Experţii ACCI au comentat că diferenţa este probabil legată de angajamentele reînnoite ale creditorilor că ei vor continua să susţină eforturile Greciei de a stimula dezvoltarea şi învinge recesiunea.
   
O majoritate covârşitoare de 77 la sută dintre respondenţii sondajului ALCO au declarat că doresc ca Grecia să rămână în euro.

SURSA: Agerpres