BERD acordă primul împrumut în valoare de 20 milioane de euro în cadrul noii facilității, Băncii Comerciale Române, parte a grupului austriac Erste.
Imprumutul va fi utilizat pentru finanțarea investițiilor IMM-urilor în îmbunătățirea operațiunilor industriale și a spațiilor de activitate, înlocuirea echipamentelor, software-ului și modernizarea generală care vizează reducerea consumului final de energie sau producerea de energie regenerabilă pe scară redusă. Împrumuturile către IMM-uri sunt limitate la suma de un milion de euro întrucât programul vizează în principal investițiile de scară redusă.
Companiile care vor obține finanțare pentru investiții în eficiență energetică vor primi înapoi până la 10-15% din valoarea împrumutului respectiv, la finalizarea cu succes a lucrărilor. Valoarea subvenției rambursate va depinde de tehnologia și economiile de energie obținute în urma implementării proiectului.
Facilitatea de finanțare a energiei durabile pentru IMM-uri din România (RoSEFF) va ajuta companiile locale să-și maximizeze eficiența energetică și să-și îmbunătățească competitivitatea, contribuind în același timp la reducerea intensității energetice a țării.
BERD are o colaborare de lungă durată cu BCR, furnizând până acum o serie de finanțări pentru creditarea întreprinderilor locale, inclusiv Facilitatea UE/ BERD de Finanțare pentru Eficiență Energetică în valoare de 30 milioane de euro care se derulează în prezent. Din ianuarie 2008, BCR a sprijinit 25 de proiecte de investiții în energie durabilă prin această facilitate.