Acum 50 de ani începea povestea Airbus, odată cu lansarea programului Airbus A300 în cadrul Paris Air Show. În urmă cu 49 de ani, Airbus și România porneau pe drumul unei cooperări de durată.
“Airbus aniversează 50 ani de progres și pionierat și suntem mândri să împărtășim lumii realizările noastre. Suntem, de asemenea, mândri de prezența noastră globală și prețuim toate parteneriatele care au adus un plus de valoare muncii noastre. România este un partener de cursă lungă. Ne-am consolidat prezența aici în ultimele cinci decenii și ne-am luat un angajament pe termen lung. Suntem optimiști că vom lucra împreună pentru încă cel puțin 50 de ani. Cu siguranță, România este un partener pentru viitor”, a declarat Georges Durdilly, șeful Airbus în România, la evenimentul aniversar organizat în București.
Airbus Helicopters Romania, un joint venture înființat în 2002, în Brașov, exportă în prezent peste 75% din producție. Acest centru de excelență pentru mentenanță, reparații și revizii pentru elicoptere civile și militare deservește clienți din peste 30 de țări. Un sondaj realizat în 2017 printre clienții din toată lumea a clasat Airbus Helicopters Romania pe locul întâi.
“Pas cu pas, în ultimii 50 de ani, cu talent, pasiune și un spirit de pionierat, pornim pe calea aerospațială, fie că vorbim despre aeronave comerciale, elicoptere sau sateliți. Misiunea noastră a fost întotdeauna constantă, de a crea o nouă lume a posibilităților tehnologice”, a precizat Olivier Michalon, Vicepreședintele Airbus pe Europa.
Fabrica Premium Aerotec, companie deținută în totalitate de Airbus, produce la Brașov componente complexe pentru aeronave. Fiecare aeronavă Airbus conține componente produse în România. 

“Romania se poate baza pe Airbus. Aceasta nu este o promisiune goală, ci o declarație dovedită de prezența pe termen lung în această țară și provoc orice alt producător de elicoptere să se potrivească cu ceea ce am realizat noi aici. La airbus spunem ceea facem și facem ceea ce spunem”, a susținut Olivier Michalon, Vicepreședintele Airbus pe Europa.

De asemenea, Airbus are o istorie impresionantă alături de TAROM. Acum 27 de ani, cele două companii au început o colaborare extraordinară cu o aeronavă de cursă lungă A310 pentru zboruri din România către SUA și Asia. În prezent, TAROM operează aeronave Airbus A318, introduse în 2006 pentru curse scurte. În viitor, Airbus este gata să oferteze TAROM cu cele mai eficiente aeronave din punct de vedere energetic.
“Airbus înseamnă viziune, spirit, determinare și o cale de a privi viitorul într-un mod care să ne permită să continuăm să dezvoltăm noi tehnologii. Sunt mândru să spun că excelența se află în centrul elicopterelor Airbus din România, contribuind la un nivel ridicat în ceea ce privește satisfacția clienților, calitatea produselor și serviciilor și siguranța aviației ca priorități principale”, a declarat Christoph Zammert, Vicepreședinte Executiv Airbus.
Cooperarea Airbus cu România a fost extinsă în 2005, când Divizia Defense and Space a deschis un birou în țară, care de atunci a devenit un hub de inginerie și servicii pentru toate produsele și serviciile Airbus Defence and Space. 
“Dacă ar putea fi învățată o lecție din experiența Aribus, ar fi cooperarea, cheia prosperității. Astăzi, acest model european de cooperare și integrare ajunge la partenerii noștri est europeni și pur și simplu nu va fi complet fără România”, a declarat Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Germaniei în România.

“Ce ar putea fi mai bine ca acest producător european de avioane să fie stabilit aici în țara lui Aurel Vlaicu și a lui Henri Coandă. România fără aeronave este la fel de neconceput ca România fără Enescu“ – Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii.

 

În România, Airbus investește în viitor și cooperează îndeaproape cu instituții educaționale pentru a dezvolta viitoare talente. Airbus Helicopters România, în parteneriat cu Colegiul Tehnic Transilvania din Brașov, a implementat un program educațional care urmărește dezvoltarea unei noi generații de tehnicieni în aviație. În acest an școlar, în colegiu sunt 8 clase specializate în aeronautică.
“După cum știți, Airbus are un parteneriat cu un colegiu profesionist. Aceasta este o operațiune foarte importantă și știm că Airbus este interesat și de dezvoltarea unui astfel de parteneriat cu universitățile din România”, a susținut Michele Ramis, Ambasadorul Republicii Franceze în România.
“Am lansat acest program în 2016 cu o singură clasă și mai puțin de 30 de studenți. În acest an școlar avem 225 de studenți care au oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile la sediul nostru din Brașov. Suntem bucuroși că putem contribui la dezvoltarea unor specialiști în România. Aceștia sunt viitorul Airbus!”, a declarat Georges Durdilly, șeful Airbus în România.
De asemenea, în cadrul evenimentului, Airbus Helicopters a premiat trei elevi ai Colegiului Tehnic Transilvania din Brașov și un pilot de elicopter, iar tortul aniversar a fost nelipsit.
Despre Airbus
Airbus este lider în aeronautică, spațiu  și servicii conexe. În 2018, a generat venituri de 64 miliarde de euro și a avut aproximativ 134.000 de angajați. Airbus oferă cea mai cuprinzătoare gamă de avioane de pasageri. Airbus este, de asemenea, lider european în ceea ce privește producția avioanelor cisternă, de luptă, de transport și pentru alte misiuni, precum și una dintre cele mai mari companii spațiale din lume. În domeniul elicopterelor, Airbus furnizează cele mai eficiente soluții civile și militare din lume.