Cifra de mai sus arată ca un curs de schimb de la aeroport, când nu ai ce face şi îţi sacrifici primii 200-300 de dolari pentru un drum cu taxiul spre centrul capitalei, dacă nu ştii cu ce firmă să mergi. 3,80 este şi un obiectiv calculat pentru USD/RON într-un interval de şase-opt luni de zile. Pentru cei neiniţiaţi în analiza tehnică, sună alarmist şi foarte exotic, dar la fel arăta şi în iulie 2008, la 2,25, urcånd, astăzi, pånă la 3,06. Pieţele, fără nicio excepţie, arată de luni de zile că orice este posibil şi te invită la un lanţ de surprize neplăcute.

Cauza scăderii sau a creşterii unui preţ nu are importanţă; toţi cei care au căutat „cauzele“ s-au ars şi au pierdut. Ceea ce trebuie să stea în centrul atenţiei este trendul care, fără îndoială, în materie de FX, este dat de percepţiile unei majorităţi referitoare la fundamentele economice. Unde pui la adăpost un leu în aceste zile? Într-un instrument care, valorificat mai tårziu, îţi va acoperi inflaţia, care se anunţă ridicată şi îţi va da cåt mai mulţi alţi lei.

Euro este în trend descendent faţă de dolar, cu un suport la 1,17. Sub această valoare, un raport de unu la unu devine realitate. Dolarul este în trend ascendent, avånd ca ţintă topul din 2002, de pe graficul US Dollar Index. Deci, unde pui leii să muncească? Decizia nu este complicată.

134-22059-2.jpgGraficul alăturat arată evoluţia cursului zilnic al perechii USD/RON, aşa cum este afişat de către BNR. O formaţiune grafică cu o rată ridicată de succes este cupa, aşa cum apare pe acest grafic zilnic. Fundul ei se află la 2,15, iar marginea la 3,13, cu o diferenţă de aproape un leu. Un obiectiv de preţ în cazul oricărei cupe se calculează adăugånd la marginea cupei (3,13) adåncimea ei (3,13-2,15), cu un rezultat de aproximativ 4,10 lei pentru un dolar. Lăsăm 30 de bani pentru cei mai lacomi şi ne mulţumim cu un 3,80 lei la dolarul american. Drumul nu va fi vertical, ci cu retrageri, iar 3,13 va fi o rezistenţă serioasă. Atåta timp cåt secvenţa „higher highs & higher lows“ va fi menţinută, trendul ascendent va continua.

Trăim într-o lume a celor mai puternici şi, pånă la prima probă de slăbiciune, dolarul este rege!

Sursa: https://ta.educofin.com