Peste 300 de persoane au depus, luni, în cadrul unei ceremonii la sediul Institutului Naţional al Magistraturii, jurământul de credinţă pentru dobândirea cetăţeniei, devenind astfel cetăţeni ai României.

Potrivit unui comunicat postat luni pe site-ul Ministerului Justiţiei, 314 persoane au depus jurământul de credinţă pentru dobândirea cetăţeniei române în prezenţa preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC), Nicoleta Ecaterina Eucarie.

Conform legii, cetăţenia română se dobândeşte la data depunerii jurământului de credinţă, prilej cu care se eliberează şi certificatul care atestă calitatea de cetăţean român.

În comunicat se arată că statisticile relevă că în perioada 2007-2010, pe teritoriul României, au depus jurământul de credinţă faţă de ţară 7.547 de persoane, aproape 60% dintre acestea (4.295) obţinând certificatul de cetăţenie după 1 iunie 2009.

Aceleaşi statistici indică, numai în acest an, un număr de 18.487 de cereri soluţionate şi că dintre acestea, 17.532 cereri se referă la redobândirea cetăţeniei de către persoane care au pierdut cetăţenia română din motive neimputabile lor sau descendenţi până la gradul trei ai acestora, 746 cereri au fost depuse de persoane care au renunţat, la un moment dat, la cetăţenia română, în timp ce 209 cereri au fost formulate de către persoane care nu au mai avut niciodată cetăţenia română.

Sursa citată precizează că la ANC au fost înregistrate, în acest an, 54.197 de cereri de acordare şi redobândire a cetăţeniei române.

SURSA: Agerpres