Doliu național timp de trei zile în Maroc

Doliu național timp de trei zile în Maroc după ce cutremurul a provocat peste 2 000 de morți. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că peste 300.000 de persoane au fost afectate în Marrakech şi în zonele învecinate.

Potrivit Ministerului de Interne din Maroc, 2.012 persoane au fost ucise şi 2.059 rănite, dintre care 1.404 sunt în stare critică. Supravieţuitorii îşi petrec noaptea în aer liber în Munţii Atlas, după ce seismul a distrus case şi sate întregi.

În prezent, salvatorii îi caută pe supravieţuitori într-o cursă contracronometru care devine tot mai dramatică.

Salvatorii au efectuat operațiuni de săpare sâmbătă în încercarea de a găsi supraviețuitori sub casele prăbușite. Mai ales în satele izolate din Munții Atlas din Maroc, în urma celui mai devastator cutremur din ultimele șase decenii. Acest cutremur a dus la pierderea a peste 1.300 de vieți și la rămânerea multor persoane fără adăpost, conform relatărilor Reuters.

Vă amintim că seismul produs vineri seara târziu a cauzat daune semnificative și clădirilor istorice din Marrakech. Acesta este cel mai apropiat oraș de epicentru. Cu toate acestea, majoritatea victimelor au fost înregistrate în zonele montane din sudul Marocului.

Un localnic din satul Amizmiz, în apropiere de epicentru, povestește experiența cruntă:

„Când am simţit pământul tremurând sub picioarele mele şi casa înclinându-se, m-am grăbit să-mi scot copiii afară. Dar vecinii mei nu au putut”, povesteşte Mohamed Azaw. „Din păcate, nu a fost găsit nimeni în viaţă din acea familie. Tatăl şi fiul au fost găsiţi morţi, iar pe mamă şi pe fiică le caută în continuare”, spune localnicul.

Institutul american de monitorizare geologică USGS a anunțat o adâncime de numai 18,5 kilometri

Conform Institutului American de Monitorizare Geologică (USGS), cutremurul a avut o magnitudine de moment de 6,8. Seismul a avut loc la o adâncime de doar 18,5 kilometri. Epicentrul situându-se la aproximativ 72 de kilometri sud-vest de Marrakech.

Ministerul de Interne al Marocului a declarat că ce lângă cele 1.305 de decese, au existat și 1.832 răniți.

Forțele armate marocane au mobilizat echipe de salvare pentru a furniza apă potabilă, provizii alimentare, corturi și pături în zonele afectate.

Cutremurul a lovit o zonă din lanțul muntos Atlas și a fost resimțit în sudul Spaniei, în localitățile Huelva și Jaen. Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 300.000 de persoane au fost afectate în Marrakech și în zonele învecinate.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti îi încurajează pe cetățenii români care au nevoie de ajutor în zonele afectate să contacteze autoritățile.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Rabat: +212 537 72 14 93 şi +212 537 20 74 01, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.