Practic, se cercetează modul în care s-a stabilit referinţa Libor (London Interbank Offer Rate) pentru produse financiare în cuantum de 350 trilioane dolari.

Dobânda la împrumuturile de  pe piaţa interbancară din Londra este un indicator de referinţă de care sunt legate credite în lire sterline, franci elveţieni, dolari anericani, yeni sau dolari australieni.

 “O conspiraţie între traderii pe produse derivate ar fi putut influenţa” indicatorii Libor şi Tibor (Tokyo Interbank Offer Rate), a spus vineri Consiliul Concurenţei din Elveţia (Comco).

“De asemenea, este posibil ca şi condiţiile de piaţă pentru produsele derivate pe aceste rate de referinţă să fi fost manipulate”, a spus arbitrul competiţiei din Elveţia.

 Comco a spus că a deschis investigaţia după ce a primit o cerere pentru “programul său de indulgenţă”, care indica faptul că traderii din diferite bănci au putut influenţa ratele de dobândă. Libor se stabileşte zilnic de către Asociaţia Bancherilor Britanici pe baza datelor de la bănci, care raportează cât le-ar costa pe acestea să se împrumute între ele pe diferite perioade de timp.

Autorităţile de reglementare din SUA, Marea Britanie şi Uniunea Europeană examinează cu se stabileşte Libor, în timp ce arbitrul pieţei din Japonia analizează operaţiunile pentru Tibor.

“Am luat aceste investigaţii foarte în serios şi colaborăm intens cu autorităţile”, a spus Yves Kaufmann, un purtător de cuvând al UBS din Zurich.

Printre băncile cercetate se numără Societe Generale, Royal Bank of Scotland şi Citigroup – toate trei prezente pe piaţa românească –, JP Morgan, Deutsche Bank, , HSBC, Rabobank, Bank of Tokyo – Mitsubishi, Mizuho Financial Group şi Sumitomo Mitsui Banking Corp.

Şi alţi intermediari sunt de asemenea investigaţi, a precizat Comco.

Ofiţerii de presă ai Deutsche Bank, Mizuho, Bank of Tokyo, JP Morgan şi HSBC au refuzat să comenteze. Purtătorii de cuvând ai Citigroup, RBS şi Sumitomo Mitsui nu au putut comenta imediat.

Purtătorul de cuvând al Rabobank a spus că nu poate comenta întrucât banca olandeză nu a primit încă vreun comunicat din partea arbitrului elveţian al concurenţei.

Purtătoarea de cuvânt a Societe Generale a spus că “banca e pregătită să răspundă oricărei acuzaţii din partea autorităţilor despre informaţiile pe care acestea vor să le obţină”.

“Traderii de derivative din diferite instituţii financiare este posibil să fi manipulat Libor şi Tibor, coordonându-şi comportamentul pe piaţă şi influenţând astfel aceste rate de referinţă în favoarea lor”, a spus Comco.

“Traderii de produse derivate ar fi putut colabora pentru a manipula diferenţa dintre preţul de cumpărare şi cel de vânzare al derivatelor pe aceste rate de referinţă în detrimentul clienţilor lor”, spune arbitrul competiţiei.