Studiului a fost realizat între mai-octombrie 2013 şi a vizat anul 2012, iar concluziile indică faptul că există efecte multiple şi complexe în plan economic, social şi al starii de sănătate din cauza consumului excesiv de alcool.

Numai în 2012, au fost 70.000  de cazuri externate asociate consumului de alcool si aproape 6.000 de zile de spitalizare. Ca urmare, CNAS a rambursat anul trecut costurile aferente tratării persoanelor care au avut probleme de sănătate din această cauză circa 25 de milioane de euro.
Valoarea medie rambursată pentru pacient internat este de 1.537 de lei, peste media naţională a tarifului pe caz ponderat, care este de 1.444 lei.

Studiul a mai relevat că la nivel naţional, consumul mediu de alcool este de 13,3 litri pe locuitor, într-un an. Mai mult, România are cea mai înaltă rată de mortalitate cauzată de alcool, cu peste 3500 de cazuri pe an.
În restul Europei, consumul mediu de alcool la adulţi este de 12, 5 litri de alcool pur pe european într-un an, iar berea este cea mai consumată băutură alcoolică.