Pe lângă proiectele finanțate cu bani europeni, Primăria municipiului Galați mai are în derulare 27 de contracte de peste 55 de milioane de lei. Acestora li se adaugă alte 20 de contracte aflate în procedură de achiziție de peste 60 de milioane de lei.

2022 a adus cu sine o oportunitate importantă pentru dezvoltare. Este vorba despre Planul Național de Dezvoltare și reziliență, unde Galațiul a reușit până în acest moment să aibă 49 de proiecte deja aprobate, iar valoarea acestora este de 111 milioane de euro.

„A fost un an în care am reușit să ducem la bun sfârșit proiecte importante pentru orașul nostru. Dar mai important este faptul că am demarat procedurile pentru obținerea de fonduri din diferite surse pentru continuarea dezvoltării Galațiului, iar o parte dintre aceste proiecte au început deja. Vorbim despre un record în atragerea de fonduri ce sunt importante pentru infrastructura orașului, pentru educație sau sănătate. Contribuția cea mai importantă pentru toate aceste schimbări aparține însă gălățenilor. Lor le mulțumesc pentru că împreună am reușit să nu ne lăsăm descurajați și să putem privi încrezători către viitor”, a declarat Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.

 

Anul acesta Primăria Galați a derulat numeroase proiecte de investiții iar unele au fost deja finalizate. Unul dintre cele mai importante este cel legat de reabilitarea unei axe rutiere ce străbate orașul parcurgând străzile Siderurgiștilor, 1 Decembrie 1918, T. Vuia, H. Coandă și G. Coșbuc. În afară de această investiție majoră, primăria Galați a reușit să încheie anul acesta restaurarea Casei Artelor, o clădire veche de 150 de ani ce a fost redată comunității.

De asemenea, a continuat programul de modernizare în zona centrală a Galațiului, cu tronsonul cuprins între Potcoava de Aur și zona Trei Star, ce s-a transformat anul acesta într-un spațiu de promenadă la standarde moderne.

La capitolul educație a fost înregistrat un adevărat record de proiecte în infrastructura școlară, iar unul dintre acestea, cel derulat la Școala 11, a fost finalizat în 2022. În prezent sunt în implementare proiecte la 22 de unități de învățământ, iar valoare acestora este de 129 de milioane de lei. În același timp continuă programul de modernizare cu fonduri din cadrul PNRR. Astfel, anul viitor vor demara alte cinci proiecte pentru unități de învățământ cu o valoare 47 milioane de lei.

În privința investițiilor în sănătate trebuie amintit faptul că toate cele trei spitale aflate în administrarea Primăriei municipiului Galați au beneficiat de de 19 proiecte cu finanțare europeană ce se află acum în diferite stadii. Există deja finanțare europeană pentru 8 proiecte în valoare totală 88,4 milioane lei (17,6 milioane de euro).

Pe componenta de transport, administrația gălățeană a obținut prin PNRR trei proiecte pentru achiziționarea a 57 de noi mijloace de transport nepoluante, în parteneriat cu Primăria comunei Vânători, iar valoarea acestora este de 52 de milioane de euro.

În ce privește investițiile în cartierele orașului Galați, municipalitatea anunță că au fost desființate 366 de garaje în mai multe cartiere și au fost create astfel 700 de noi locuri de parcare. Pe lângă crearea de locurilor de parcare, s-au derulat și acțiuni de refacere a trotuarelor, a carosabilului, amenajarea de locuri de joacă pentru copii, iar lucrările din cadrul acestui program vor continua și în 2023.

„Articol sustinut de Primaria Municipiului Galati”.