Spre comparație, în anul 2015 s-au născut 201.023 de copii în România. Precedentele recorduri negative au fost înregistrate in anii 2011 (196.242) si 2014 (195.612). (sursa: www.insse.ro)

Faptul că se nasc din ce în ce mai puțini copii este un semnal de alarmă. Unul dintre motivele pentru care se întâmplă acest lucru este cauzat de faptul că din ce în ce mai multe femei pun pe primul plan cariera, ceea ce duce la amânarea momentului întemeierii unei familii. Ritmul accelerat al vieții sociale le determină pe femei să amâne foarte mult momentul conceperii unui copil, astfel încât tot mai multe dintre ele se gândesc după vârsta de 35 de ani să facă primul copil.

Din punct de vedere al fertilității feminine, vârsta este un inamicul numărul 1. Este bine să se știe că după 30 de ani începe un declin ușor al fertilității, după 35 lucrurile devin din ce în ce mai dificile. Dacă la pubertate o femeie are în jur de 300.000 de ovule, pe măsură ce anii trec rezerva ovariană își urmează cursul firesc de scădere, făcând din ce în ce mai dificilă conceperea unui copil.

”Cele mai multe dintre pacientele care îmi trec pragul cabinetului au peste 35 de ani. În momentul de față, cariera este cauza de infertilitate non-medicală numărul 1 în rândul femeilor. Și este bine să se știe că, după 35 de ani, o sarcină pe cale naturală de poate obține din ce în ce mai greu. Fertilitatea femii depinde foarte mult de vârstă, de aceea ar fi bine ca la 30 de ani femeile să aibă deja un copil”, spune Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie.