”2014 va fi anul Republicii Moldova pentru turismul românesc. Lăsând la o parte limba şi cultura comună, precum şi vecinătatea, turiştii şi oamenii de turism din Republica Moldova sunt în acest an mult mai interesaţi de ţara noastră”, a spus directorul general al Bibi Touring, Adrian Voican.

România a participat, recent, la Târgul de Turism de la Chişinău – ”Turism. Leisure. Hotels” -, iar agenţiile de turism din Republica Moldova s-au arătat interesate atât de litoralul românesc, cât şi de alte zone turistice, precum Delta Dunării, Valea Prahovei sau Transilvania.

'Dacă anul trecut am reuşit să aducem, pe litoralul românesc, împreună cu partenerul român Bibi Touring, câteva sute de turişti moldoveni, pentru sezonul de iarnă am avut 17 autocare, ceea ce a reprezentat peste 1.800 de turişti, care au ales staţiuni precum Sinaia, Poiana Braşov şi Predeal. 2014 este un an crucial pentru colaborarea turistică dintre Republica Moldova şi România. Potenţialul este mare, iar scopul meu este de a aduce, împreună cu partenerul român, peste 100.000 de turişti moldoveni în România, în următorii ani', a spus și directorul general al Voyage Center Philipsky Tour, Alex Filipski.

În 2013, România s-a poziţionat de-abia pe locul cinci în preferinţele turiştilor moldoveni, după Turcia, Bulgaria, Grecia şi Ucraina, una dintre marile probleme fiind condiţiile dificile de obţinere a vizei. Totuşi, România ocupă primul loc în preferinţele moldovenilor pe partea de turism montan, unde media pachetului turistic este de 130 de euro de persoană pentru 4 nopţi de cazare.

Anul trecut, prin intermediul agenţiilor de turism şi turoperatorilor din Republica Moldova, au plecat în străinătate 157.600 de turişti şi excursionişti, cu 7,3% mai mult comparativ cu 2012. Majoritatea cetăţenilor moldoveni a plecat în scopuri de odihnă, recreere şi agrement (97,9%). În acest context, România a fost vizitată de circa 15.000 de turişti moldoveni, majoritatea absolută alegând staţiunile montane, în timpul sezonului de iarnă şi în special al sărbătorilor pe rit vechi.