Costul economic a 20 de ani de conflicte in Orientul Mijlociu depaseste suma de 12.000 de miliarde de dolari, conform unui studiu publicat astazi de Centrul pentru Politica de Securitate.

Regiunea Orientului Mijlociu este considerata cea mai militarizata din lume. Suma de mai sus este calculata pentru toate tarile din regiune.

In cazul in care nu ar fi participat la razboi tarile din aceasta regiune ar fi avut o crestere economica anuala de cel putin 8%.

Pierderile cele mai mari au fost suportate de Irak, care ar fi putut avea un PNB de 2.252 de miliarde de dolari daca nu existau sanctionile impuse de ONU.

Israelul a pierdut 15 miliarde de dolari intre 2000 si 2006, din cauza incasarilor tot mai reduse din turism. La fel au pierdut si tari precum Egiptul, Libanul si Iranul.

Studiul are 174 de pagini, contine numeroase grafice si tabele care intentioneaza sa demonstreze costurile astronomice ale razboiului din Orientul Mijlociu de la esecul conferintei de la Madrid din 1991.

Expertii considera ca o familie israeliana de nivel mediu ar fi avut acum un venit anual de 4.429 de dolari in cazul in care ar fi fost instaurata pacea.

Aproximativ 120 de milioane de ore de munca au fost pierdute timp de 10 ani, din cauza barajelor militare israeliene din Cisiordania.

Sursa: 20min.ch