În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2013, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -6%). Pentru activitatea din industria metalurgică se va înregistra o tendinţă de scădere accentuată în ceea ce priveşte estimarea producţiei (sold conjunctural -44%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%). În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, se estimează o scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -6% pe total industrie prelucrătoare.

Potrivit estimărilor din luna decembrie 2013, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o scădere accentuată a volumului producţiei (sold conjunctural -52%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -42%). Managerii estimează scăderea numărului de salariaţi (sold conjunctural -40%).
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural -4%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -3%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o scădere moderată (sold conjunctural -7%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%). De asemenea, ei estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +37%).
Conform estimărilor din luna decembrie 2013, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o relativă stabilitate (sold conjunctural -5%).

În sectorul de servicii se estimează pentru următoarele trei luni o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +6%).

Sursa: Agerpres