Planurile de viitor ale Petrom sunt considerate drept un indicator al situaţiei financiare a României iar un program robust de investiţii sugerează că România este pe cale să înregistreze o creştere economică de peste 2% în acest an şi anul viitor.

‘Pentru a continua să stabilizăm producţia sau să creştem avem nevoie să continuăm să facem investiţii’, a declarat Mariana Gheorghe la Reuters Investment Summit. ‘Începând de anul viitor, estimăm că vom investi între 0,8 şi 1,2 miliarde de euro. Probabil anul viitor vom depăşi, din nou, un miliard de euro’, a adăugat directorul Petrom.

Mariana Gheorghe a mai spus că Petrom dispune de trei direcţii pentru a pune capăt declinului natural al rezervelor de hidrocarburi, respectiv creşterea ratei de recuperare pentru resursele convenţionale de petrol, zăcămintele offshore din Marea Neagră şi gazele de şist. ‘După experienţa Statelor Unite consider că niciun operator responsabil de pe piaţă nu va refuza să ia în calcul acest nou teritoriu (…) Suntem într-o etapă foarte preliminară’, a precizat directorul general al Petrom.

În prezent, singura companie care şi-a exprimat public interesul de a explora şi extrage gaze de şist din România este Chevron, a doua mare companie petrolieră americană. Chevron are acorduri de concesiune pentru trei perimetre în judeţul Constanţa şi unul în apropiere de Bârlad.

‘Urmărim cu atenţie aceste evoluţii deoarece avem un pionier în România care este Chevron. La finele actualului nostru plan strategic, în jurul anului 2021, intenţionăm să luăm în calcul intrarea pe acest segment’, a spus Mariana Gheorghe.

Întrebată dacă Petrom ar putea intra mai devreme decât este planificat în faza de explorare, prin preluarea de perimetre de gaze de şist, Gheorghe a spus: ‘ne vom uita la toate licitaţiile care vor fi lansate în următorii ani de către Agenţia Naţională de Resurse Minerale. Dacă se va încadra în strategia noastră, dacă va fi fezabil din punct de vedere al afacerilor, adică dacă vom dispune de resurse, astfel de oportunităţi nu vor fi ignorate’.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%.

România deţine, în prezent, rezerve de 1.444 de miliarde de metri cubi de gaze de şist, care plasează ţara pe locul al treilea în clasamentul ţărilor europene, după Polonia şi Franţa, conform datelor oficiale publicate pe site-ul infogazedesist.eu, lansat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) în cadrul unei campanii de informare şi dezbatere publică privind gazele de şist.

Consumul anual de gaze al ţării este de 13-14 miliarde de metri cubi, prin urmare rezervele estimate de gaze de şist ar acoperi consumul ţării timp de 100 de ani. 
Sursa: Agerpres