În condiţiile în care cererea pe plan intern, investiţiile şi producţia industrială sunt afectate de măsurile de austeritate, cheltuielile vizitatorilor străini au devenit singurul motor de creştere a economiei.

Veniturile din turism au crescut în iulie cu 12,3%, la 2,36 miliarde de euro (3,15 miliarde de dolari), a anunţat miercuri Banca Centrală a Greciei. Ca rezultat, excedentul de cont curent al Greciei a urcat la 2,727 miliarde de euro (3,64 miliarde de dolari), de la 0,508 miliarde de euro în iulie 2012.

În primele şapte luni din acest an, veniturile din turism au crescut cu 15,4%, la 5,68 miliarde de euro, comparativ cu perioada similară din 2012.

Balanţa contului curent este un indicator important pentru cât de competitivă este economia unei ţări. Acest indicator s-a deteriorat constant în timpul boom-ului economic finanţat prin creşterea datoriilor, ajungând la nivelul record de 14,7% din PIB în 2008.

Şeful Asociaţiei companiilor de turism din Grecia (SETE), Andreas Andreadis, a declarat recent că îmbunătăţirea stabilităţii politice, comparativ cu 2012, scăderea preţurilor cauzată de criza economică, precum şi anularea vacanţelor în Turcia, Egipt şi Tunisia au contribuit la redresarea turismului elen.

Dacă tendinţa de creştere va continua, numărul de turişti străini ar urma să depăşească 17 milioane în 2013, faţă de 16 milioane anul trecut.

Turismul reprezintă 17% din PIB-ul Greciei, într-o ţară în care şomajul atinge aproximativ 27%.

Potrivit celor mai recente estimări ale FMI, economia Greciei se va contracta cu 4,2% în acest an, după o cădere de 6% înregistrată anul trecut, dar va reveni în teritoriul pozitiv anul viitor, cu o creştere de 0,6%.
Sursa: Agerpres