El a subliniat că la aceste investiții se adaugă şi sumele alocate pentru creşterea gradului de protecţie a mediului, valoarea totală pe platforma Petromidia ridicându-se la peste 1,3 miliarde de dolari.

În acest context, rafinăria Petromidia a devenit prima unitate de profil din România atestată conform normelor europene de mediu, după ce a încheiat cu succes perioada de tranziţie pentru alinierea instalaţiilor de producţie la aceste norme, potrivit unui comunicat al companiei.

Recent, rafinăria a obţinut din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa o nouă autorizaţie integrată de mediu, cu o valabilitate de 10 ani. Actul atestă faptul că operarea instalaţiilor de pe platforma Petromidia se realizează în acord cu cele mai ridicate standarde de performanţă şi de protecţie a mediului, stabilind totodată condiţiile şi parametrii de funcţionare a activităţilor (nivelul emisiilor în aer, apă şi sol, măsurile de gestionare a deşeurilor).

Perioada de tranziţie (excepţie cu caracter temporar de la aplicarea normelor comunitare) a fost acordată companiei în baza obligaţiilor asumate de România în cadrul procesului de negociere cu Comisia Europeană, aferente capitolului 22 ”Protecţia mediului”, şi a sarcinilor prevăzute în Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, respectiv transpunerea Directivei nr. 96/61/CE privind prevenirea şi controlul integrat al poluării.

Altfel, în prima jumătate a acestui an, Rompetrol Rafinare a alocat peste 55 de milioane de dolari pentru realizarea unor lucrări tehnologice programate – revizia şi modernizarea echipamentelor în acord cu noua capacitate de procesare a rafinăriei, creşterea gradului de siguranţă în funcţionarea instalaţiilor, respectarea prevederilor legale în domeniu ISCIR, precum şi realizarea unor proiecte pentru protecţia mediului, conform legislaţiei naţionale şi europene. De asemenea, compania a finalizat recent şi modernizarea instalaţiei de cocsare (investiţie de aproximativ 53 de milioane de dolari), cu un rol important în respectarea normelor de protecţie a mediului.

Petromidia este cea mai mare rafinărie din ţară, asigură peste 40% din capacitatea de rafinare a României, fiind aliniată la standardele BAT (Best Available Technologies).

În paralel cu mărirea capacităţii de producţie a rafinăriei Petromidia de la 3,8 milioane tone la 5 milioane tone de materie primă pe an, grupul Rompetrol a dezvoltat şi alte proiecte adiacente precum construcţia terminalului din largul Mării Negre pentru aprovizionarea cu ţiţei, triplarea capacităţii de tranzit a produselor petroliere prin Dana 9 a portului Midia, reabilitarea parcului de rezervoare ţiţei şi produse finite, dar şi construcţia terminalului de import-export gaz petrolier lichefiat.

Grupul Rompetrol este deţinut integral de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas şi este prezent în 12 ţări, cu majoritatea activelor şi operaţiunilor în Franţa, România, Spania şi Sud-Estul Europei.