"Dată fiind oferta de finanțare ipotecară din partea băncilor și a faptului că multe tranzacții se desfășoară cu cash, cred că prețurile locuințelor vor stagna în perioada următoare. Acum avem Prima Casă doar în lei, cu perspective de ieftinire, iar oferte de credite ipotecare standard sunt la cele mai mici costuri din ultimii zece ani", spune Bidian.
Potrivit ei, cel puțin o treime din achizițiile ipotecare realizate de persoanele fizice se realizează pe cash, unele agenții imobiliare chestionate de Kiwi Finance menționând că în cazul lor jumătate din tranzacții sunt “cu banul jos”.
"În cazul dezvoltatorilor, aceștia au un stoc mic de apartamente noi în București, iar în țară stocul este și mai mic sau deloc. Ei oricum vindeau puține apartamente prin Prima Casă, astfel că dispariția variantei în euro s-ar putea să nu îi afecteze prea tare. În ceea ce privește apartamentele vechi, o corecție semnificativă a prețurilor, de 10%-15%, va determina o retragere a acestora de la vânzare, după cum vedem semnalele din piață. De aceea, opinia mea e că, pe medie, prețurile vor stagna în perioada următoare. Vedem o îmbunătățire a intenției clienților de a-și cumpăra o locuință, iar ofertele standard din partea unor bănci sunt tot mai ieftine – cum e și cazul produsului Kiwi Home – și vin în întâmpinarea acestora", explică Bidian.
Potrivit ei, sunt clienți care caută o locuință și 8-9 luni, ceea ce arată că oferta nu este atât de îndestulătoare precum se crede, iar proprietarii nu sunt dispuși să mai lase din preț prea mult.
Săptămâna aceasta, Kiwi Finance a lansat în parteneriat cu banca Italo Romena cel mai ieftin credit ipotecar de pe piață – Kiwi Home: are cea mai mică dobândă și cel mai mic cost total.
Creditul este oferit exclusiv prin Kiwi Finance, se acordă în euro, iar dobânzile sunt în plaja 4,48%-4,88%, fiind variabile în funcție de Euribor la 3 luni. Costul lunar total (DAE) este de 4,88%-5,15%. Avansul minim este de 25%, iar asigurarea de viață este oferită gratuit.