Ministrul german de finanțe Wolfgang Schaeuble a declarat recent că Grecia va trebui să plătească în 2015 o a treia tranșă din ajutorul financiar, după ce primele două au cumulat 215 mld. euro.

Surse apropiate ministrului german, citate de Zedeutsche Zeitung, au aflat că, pentru prima oară, criza economică din Grecia va fi finanțată din bugetul UE.

Prin urmare, dacă a treia tranșă de ajutor pentru Grecia se ridică la 11 mld. euro, Croația, cel mai recent membru al Uniunii, va trebui să plătească circa 37,4 mil. euro.

Croația participă la PIB-ul total și la bugetul UE cu 0,34% și fiecare țară contribuie la ajutorul financiar cu exact cota pe care o are în economia globală a UE. Presa germană susține că nemții vor trebui să contribuie cu mare parte din suma necesară ajutorului financiar și, tocmai de aceea, Germania se opune unui nou ajutor pentru Grecia.

Economia Germaniei are o cotă de 28% în economia UE, în consecință, ponderea Germaniei la salvarea Greciei ar putea fi în jur de 3 mld. euro.

SURSA: World Bulletin