Reducerea TVA la pâine se „coace” greu

Încă două runde de discuţii cu reprezentanţii organismelor financiare internaţionale au loc azi la Palatul Vitoria: la ora 15 premierul Victor Ponta a început discuţiile cu reprezentanţii FMI, urmând ca la orele 17,30 să aibă loc o a doua rundă de negocieri, la care vor participa şi Daniel Chiţoiu, viceprim-ministru şi ministru al Finanţelor Publice, precum şi Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget. Pe lângă angajamentele care vor fi prevăzute în Scrisoarea de intnţie pentru noul acord al României cu FMI, una dintre problemele delicate care urmează a fi tranşată la întâlnirile de azi este reducerea TVA la pâine, de la 24 la 9 la sută, începând de la 1 septembrie.

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Daniel Constantin, a declarat duminică seara, la Antena, 3 că încă nu există acordul, din partea Fondului Monetar Internaţional, pentru reducerea TVA la pâine, la 9 la sută. “ Este o chestiune de câteva zile, daca se va  aplica sau daca nu se va aplica TVA de 9 la sută la pâine”, a spus Constantin.  Acesta a precizat că dacă FMI îşi va da acordul, în zilele următoare, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor din agricultură şi din comerţ. “Nu este suficient să reducem TVA pentru ca preţul pâinii să scadă, trebuie să existe şi acceptul comercianţilor şi de aceea vom organiza această întâlnire pentru a clarifica lucrurile. Pe de altă parte, nu doar scăderea preţului la pâine este importantă ci şi scăderea evaziunii fiscale în domeniul panificaţiei “, a spus Constantin.

Reducerea TVA la pâine este o promisiune electorală a USL, preluată în programul de guvernare al Cabinetului Ponta, dar neagreată până la această de Fondul Monetar Internaţional, care îi cere Executivului să găsească surse alternative pentru acoperirea a circa 250 de milioane de lei, sumă care s-ar pierde la bugetul de stat, prin reducerea TVA.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, consideră ca dimpotrivă, prin reducerea TVA la pâine încasările la bugetul de stat vor creste şi nu vor apărea probleme care sa genereze deficite. “Din punctul meu de vedere, ca ministru al Agriculturii, care interacţionează cu sectorul de panificaţie, de morărit, cu cei care sunt în producţia vegetală, la cereale, eu cred că dacă va scădea TVA, de la 24 la sută, la 9 la sută, încasările la bugetul de stat ar creşte, deci nu ar fi o problemă care să genereze costuri suplimentare pentru bugetul de stat, care să fie înregistrate la deficit”, a spus ministrul Daniel Constantin la un post de televiziune.
Sursa: Agerpres