Aceste programe sunt: Mihail Kogălniceanu, programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, programul Comerţ pentru IMM-uri, programul START, programul Femeia Manager şi programul de artizanat şi meşteşuguri.

Cosmin Trif a atras atenţia reprezentanţilor mediului de afaceri prezenţi, luni, la ”Forumul pentru diseminarea schemelor de finanţare noi pentru IMM-uri’, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României, asupra faptului că sesiunea de înscrieri pentru programul START a început luni, 29 iulie.

În ceea ce priveşte programul de comerţ, acesta a fost activat în 15 iulie, programul ”Femeia manager’ a început în 19 iulie, în timp ce programele ‘Mihail Kogălniceanu’ şi programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri se desfăşoară din primăvară.

Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri este destinat tinerilor, cu vârsta sub 35 de ani, care nu au mai avut până în prezent nicio firmă.

Aceştia pot înfiinţa o microîntreprindere, sunt scutiţi de orice taxă la Registrul Comerţului, pot beneficia de o alocaţie financiară nerambursabilă de până la 10.000 de euro care reprezintă 50% din valoarea investiţiei pe care trebuie să o realizeze firma nou înfiinţată.

Un alt mare avantaj al programului este acela că pentru cel mult patru angajaţi, întreprinzătorii sunt scutiţi de plata CAS timp de trei ani.

Aplicaţia Kogălniceanu vine în sprijinul întreprinzătorilor firmelor mai vechi de doi ani, care doresc să contracteze un credit şi care pot beneficia de subvenţionarea dobânzii. Bugetul alocat pentru anul 2013 se ridică la 16,115 milioane lei. Programul constă în acordarea unei linii de credit în valoare maximă de 400.000 lei pentru o companie pe an. Dobânda total subvenţionată – subvenţia acordată IMM de la bugetul de stat de către Ministerul Economiei, în proporţie de 100% pentru creditele în lei, se acordă pentru maxim 9% pe an din soldul sumei utilizate din linia de credit acordată.

Programul START pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare vizează încurajarea şi stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii şi este implementat de Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

Prin programul ‘Femeia manager”, pot beneficia de ajutoare financiare nerambursabile microîntreprinderile, persoanele fizice autorizate (PFA) sau întreprinderile individuale conduse de femei care prezintă planuri de afaceri viabile.

Bugetul programului pentru anul 2013 este de 500.000 de lei, din care se vor acorda alocaţii financiare nerambursabile.
Sursa: Agerpres