Noi, cei de la Romanian Business Accelerator (roaccelarator.ro), vom oferi o soluție tinerilor cu idei strălucite, dar care fie nu dispun de resurse financiare, fie nu știu cum să pună în practică planurile de business pe care le-au făcut. Cu certitudine, avem nevoie de o nouă generație de antreprenori care să împingă lucrurile mai departe. Avem nevoie de o nouă mentalitate în business. Avem nevoie de o nouă cultură antreprenorială. Cred că noi, cei care am reușit în afaceri, avem o datorie morală față de cei care sunt acum la început de drum.  De aceea, Romanian Business Accelerator va aduce la aceeași masă, în cadrul programului Start-up România, 47 dintre cei mai cunoscuți întreprinzători români care vor împărtăși din experiența lor celor care au decis că a fi propriul lor stăpân reprezintă o alternativă profesională, dar și un mod de viață.

Tinerii care vor fi admiși în proiectul Start-up România vor beneficia, într-un interval de șase luni, de sesiuni de mentorat, de consultanță, de public speaking și de coaching.  La sfârșitul perioadei de pregătire, ei își vor susține proiectele de afaceri în fața unor investitori din România și din străinătate, dispuși să le finanțeze businessurile. Șomajul în rândul tinerilor între 18 şi 25 de ani a atins cote alarmante şi cred că putem să-i ţinem pe aceşti tineri în România doar dacă le oferim modele de succes, oameni care să-i înveţe cum să facă afaceri de succes şi corecte. Este la îndemâna noastră să facem acest lucru. Mai mult, cred că avem obligația atât noi, cei din zona privată, cât și cei din zona guvernamentală să-i sprijinim și să-i încurajăm pe antreprenorii aflați la început de drum. În perioada 2014-2015, Uniunea Europeană ne pune la dispoziție circa 500 de milioane de euro pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor. Antreprenoriarul este o oportunitate pentru a combate acest adevărat flagel și sunt convins că putem creiona proiecte pentru a accesa aceste fonduri pentru tinerii care vor să intre în business. Susțin cu tărie că antreprenoriatul reprezintă o șansă uriașă pentru România și consider că susținerea celor care doresc să înceapă un business pe cont propriu trebuie să devină o prioritate de gradul zero pentru Guvernul României.

Mi-aș permite, în final, să-l citez pe profesorul Dăianu care a spus, la evenimentul de lansare a programului Start-up România, că „economia românească are nevoie de spirit antreprenorial pentru a construi avantaje competitive şi pentru a învinge capcana venitului mediu pe cap de locuitor, care se manifestă prin incapacitatea, după atingerea unui anumit prag de venituri, de a mai face faţă concurenţei unor ţări cu forţă de muncă ieftină şi cu capacitate mare de a inova“. Câtă dreptate are! Numai așa putem construi o Românie prosperă. Haideți să nu mai fim fraieri și să profităm de șansa asta!

MARIAN DUȘAN, CEO Editura Evenimentul și Capital