“Mesajul nostru este de intrare într-un ciclu (de reducere a dobânzilor, n.r.) pe care sperăm să nu-l întrerupem. Adică din cauza ştirilor din economie care depind de vreme, asta este economia românească. Un ciclu de câteva sesiuni de reducere în ceea ce priveşte rata de politică monetară. Nu vom rămâne izolaţi de trendurile din Europa, mai mult ca sigur. Probabil că vom şi recupera o parte din decalaje”, declara Mugur Isărescu cu ocazia ședinței de politică monetară  a BNR din 2 mai.
Astfel, mai toată lumea se aștepta ca la sesiunea de azi, 1 iulie, conducerea BNR să înceapă efectiv să taie din nivelul dobânzii-cheie, iar acest lucru să se transmită în creditele pentru firme și populație. Nu de alta, dar BNR e cam singura bancă centrală din zonă care nu a mai luat o decizie de reducere de mai bine de un an (martie 2012).
Mai toate băncile centrale ale lumii au redus agresiv dobânzile pentru a-și sprijini economiile prin stimularea ieftinirii creditării în moneda națională.
Numai că BNR, chiar dacă se află în întârziere față de alte bănci centrale, se pare că va amâna mișcarea pentru ieftinirea împrumuturilor în lei, potrivit analiștilor financiari-bancari.
54% dintre membrii Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) se așteaptă ca BNR să mențină azi nivelul dobânzii de politică monetară (la 5,25%). Restul analiștilor estimează că BNR va anunța azi reducerea dobânzii-cheie la 5%.
“Dobânda de politică monetară ar putea fi redusă la nivelul de 4,75% până în decembrie 2013 şi 4,50% până în decembrie 2014. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi păstrate la nivelul de 15% în anul 2013 şi apoi reduse la 11% până la finele anului 2014. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea fi păstrate la nivelul de 20% în anul 2013 şi apoi reduse la 16% până la finele anului 2014”, mai spun analiștii financiar-bancari.
Rămâne de văzut dacă băncii centrale i s-au stricat ploile în ultimele două luni astfel încât să întârzie cu mișcarea mult așteptată.