‘Pentru conducerea responsabilă a BCE, acest program slujeşte Tratatul nostru de înfiinţare. Trebuie să rămânem independenţi faţă de vocile care ne cer să facem mai mult sau mai puţin, să rămânem pe deplin concentraţi asupra mandatului nostru de a asigura stabilitatea preţurilor pentru cetăţenii din zona euro’, a afirmat şeful BCE.

Acesta a adăugat că decizia privind programul ‘Outright Monetary Transactions’ (OMT) era necesară şi a fost eficientă.

Programul BCE de achiziţionare de obligaţiuni avea ca obiectiv asigurarea stabilităţii preţurilor în zona euro, care reprezintă mandatul instituţiei.

‘Este pe deplin în concordanţă cu mandatul nostru deoarece este destinat să menţină stabilitatea preţurilor pentru zona euro şi să utilizeze instrumentele prevăzute în Statut’, a explicat Draghi.

Acesta a cerut liderilor din zona euro să continue adoptarea reformelor şi să ia măsuri pentru o mai mare integrare în zona euro. ‘Guvernele trebuie să-şi pună în ordine finanţele publice şi să rezolve dificultăţile structurale care afectează creşterea economiei iar zona euro ca întreg trebuie să construiască o uniune economică şi monetară mai solidă bazată pe împărţirea suveranităţii şi a unei legitimităţi mai ridicate’, a apreciat preşedintele Băncii Centrale Europene.

Aceste declaraţii vin după ce Curtea Constituţională din Germania a organizat audieri marţi şi miercuri referitoare la legalitatea OMT, pe fondul acuzaţiilor potrivit cărora acest program este o schemă ilegală pentru a finanţa statele din zona euro.

Peste 35.000 de cetăţeni germani au depus o plângere faţă de programul ‘Outright Monetary Transactions’ (OMT), lansat anul trecut de BCE, semn al nemulţumirii celei mai mari economii europene care trebuie să suporte partea leului din acest program de sprijinire a zonei euro.

În timp ce BCE susţine că programul OMT se potriveşte cu mandatul său de asigurare a stabilităţii preţurilor, pentru guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei, Jens Weidmann, programul OMT este similar cu tipărirea de bani pentru a finanţa statele din zona euro care întâmpină dificultăţi. La rândul său, Asmussen a avertizat luni că o decizie a curţii referitor la retragerea programului ar avea ‘consecinţe semnificative’.

Deşi Curtea Constituţională germană nu ar urma să ia o decizie definitivă în acest dosar înainte de alegerile parlamentare din septembrie, judecătorii ar putea să-şi exprime părerile cu privire la acest program şi dacă consideră că acest caz ţine de jurisdicţia lor. Curtea de la Karlsruhe nu poate cere BCE să oprească programul său de cumpărare de active, dacă ajunge la concluzia că OMT violează dreptul suveran al Parlamentului german de a controla bugetul ar putea decide să conteste anumite ale programului, cum este caracterul său ‘nelimitat’.

Programul OMT a funcţionat pentru că a dat investitorilor încrederea necesară pentru a cumpăra obligaţiuni emise de ţări cu dificultăţi, precum Spania şi Italia, investitorii fiind asiguraţi că BCE va interveni dacă un guvern din zona euro ar ajunge în situaţia de a nu putea să-şi ramburseze datoriile. Analiştii estimează că cel mai probabil curtea constituţională germană va decide că acţiunile BCE sunt sub jurisdicţia Curţii Europene de Justiţie de la Luxemburg, dar este de asemenea posibil şi să aprobe acţiunile BCE cu condiţia să precizeze şi mai clar că nu utilizează politica monetară pentru a finanţa bugetele statelor din zona euro.
Sursa: Agerpres