‘Actorii de pe pieţele financiare au aparent tendinţa să îşi asume mai multe riscuri când condiţiile macroeconomice sunt relativ stabile’, a explicat Bernanke într-un discurs pronunţat la Chicago şi al cărui text a fost transmis presei. ‘S-ar putea ca o perioadă de stabilitate economică prelungită să fie o armă cu două tăişuri’, a adăugat el.

Profitând de capitalul ‘ieftin’ pus la dispoziţie de Fed, investitorii au purtat recent Bursa de pe Wall Street spre recorduri istorice, suscitând temeri legate de emergenţa unei bule financiare în Statele Unite ale Americii, unde economia reală se chinuie să se relanseze.

‘Dat fiind contextul actual caracterizat de rate scăzute de dobândă, noi monitorizăm în mod special îndeaproape cazurile de asumări de riscuri ce ar putea afecta preţul activelor şi relaţia acestora cu elementele fundamentale’ ale economiei, a punctat Bernanke. Potrivit lui, Fed este mai preocupată de ‘variaţiile bruşte’ ale preţurilor activelor decât de valoarea lor medie pe o perioadă de timp.
SURSA: Agerpres