Românii se consideră ai degrabă un popor harnic (55,4%) decât leneş (44,6%). Ca modele de urmat, aceştia cred că germanii (44,5%), japonezii (35,12%) şi chinezii (13,42%) sunt printre cele mai muncitoare popoare.

Întrebaţi despre relaţia dintre mediul privat şi sectorul public, cei mai mulţi români (peste 62%) consideră că angajaţii de la stat muncesc mai puţin decât cei din sectorul privat, în timp ce 29% sunt de părere că toţi românii muncesc la fel de mult. Doar 8,5% dintre români sunt de părere că angajaţii de la stat muncesc mai mult decât cei de la privat.

Unul din trei români (31,8%) face ore suplimentare cel puţin o dată pe săptămână, în timp ce 17,8% dintre aceştia petrec un weekend la birou o dată pe lună, iar 12% se duc în weekend la birou o dată pe trimestru. Doar 8% dintre români nu se abat de la orarul de muncă stabilit cu angajatorul.

Deşi lucrează ore suplimentare, doar 12,8% dintre români declară că sunt întotdeauna plătiţi corespunzător pentru acestea, în timp ce 21,8% sunt remuneraţi ocazional pentru timpul petrecut peste program la locul de muncă. Unul din trei români, pe de altă parte, lucreazâ ore suplimentare fără a fi plătit corespunzător.

Românii nu au o percepţie pozitivă despre patroni, 68,9% dintre respondenţi spunând că aceştia din urmă nu sunt modele de urmat în spiritul respectului faţă de muncă.

Participanţii la sondaj au fost întrebaţi care consideră că ar fi cea mai potrivită metodă de a sărbători Ziua Internaţională a Muncii. Peste jumătate dintre aceştia au declarat că aceasta trebuie celebrată prin repaus (61,5%), în timp ce un procent important, 21,8%, consideră că ziua de 1 Mai ar trebui sărbătorită prin muncă în folosul comunităţii.

Cu toate acestea, peste jumătate dintre români declară ca nu au făcut niciodată muncă în folosul comunităţii, în timp ce 7,6% sunt total împotriva ideii de muncă în folosul comunităţii.

Sondajul "Atitudinea românilor faţă de muncă" a fost realizat în perioada 25 – 29 aprilie pe un eşantion de 5.887 respondenţi, cu vârste de peste 18 ani, din mediul urban, utilizatori ai platformei de cercetare iVox.ro.

Sursa: Agerpres