De Paște, câteva zeci de mii de români au optat pentru un concediu în străinătate, cheltuiala medie pe cap de turist fiind de 500 de euro (mulți români au legat zilele libere de 1 Mai cu cele de Paște, astfel că sejurul este de minimum cinci zile). Potrivit unei estimări Capital, românii vor cheltui 10-15 milioane de euro pentru această ieșire.  
După declarațiile agențiilor de turism, pachetele clasice – țările ortoxode și Israel – au fost vândute, locurile încă disponibile pentru acest concediu fiind cele pe destinații mai degrabă city break. Praga, Berlin sau Viena se numără printre destinațiile pe care agențiile speră să le vândă, pe ultima sută de metri, turiștilor indeciși.
De asemenea, tot pe „last minute“ se găsesc locuri și pe primele chartere. Spre exemplu, turistul care abia acum se hotărăște pentru o săptămână în străinătate găsește, la 345 de euro, un loc în Rodos. Biletul de avion, transferurile, cazarea la patru stele, în regim all inclusive, și asistența turistică sunt incluse în preț, condiția fiind ca turistul să plece către Grecia în data de 1 mai (oferta Europa Travel). Cine preferă Mallorca va plăti 570 de euro, de data aceasta regimul de cazare fiind demipensiune (ofertă Best Tourism Hypermarket). Câteva locuri libere mai sunt și pe zborul de Istanbul pentru cei care au un buget de cel puțin 355 de euro. Primesc la schimb patru nopți de cazare la un hotel de patru stele, transferurile, turul orașului și ghidul (ofertă Interra Travel).
Deși  multe pensiuni cu ștaif din România sunt ocupate integral pentru perioada Paștelui, cu puțină răbdare se pot găsi câteva locuri libere la Gura Humorului. De altfel, în această perioadă se ține și târgul de Paște, care adună numeroși meșteri și creatori populari. Un sejur de patru nopți la hotelul Best Western costă 285 de euro. Tariful include cazarea în regim demipensiune și cina festivă din seara Învierii.
În Maramureș, un sejur similar costă 750 de lei (170 de euro.)_

1 MAI

Litoralul românesc este destinația „vedetă“ pentru petrecerea mini­vacanței de 1 Mai. Clienții sunt tinerii amatori de distracții și clubbing, adică exact acea categorie care nu-și face rezervările din timp, ci așteaptă să prindă chilipiruri pe ultima sută de metri. Spre deosebire de anul trecut, pentru acest 1 Mai sunt așteptați cu 20% mai mulți turiști. Ofertele last minute pentru principalele stațiuni se traduc prin reduceri.
Spre exemplu, la hotelul Ibis din apropierea plajei Modern din Constanța, turistul care vine în weekendul de după 1 Mai beneficiază de 25% discount dacă rezervă minimum două nopți și dacă achită sejurul integral. În același week­end, în Neptun, la hotelul Cocor – clasificat la patru stele – pentru două nopți, turistul va plăti 290 de lei.
Tot la patru stele, de data aceasta în stațiunea Venus, un bun last minute este la hotelul Afrodita. Tariful pentru 1 Mai este de 166 de lei. În sudul litoralului, în Eforie Nord, locul într-o cameră dublă costă 220 de lei, cu condiția ca turistul să rezerve minimum patru nopți în hotelul Dunărea, clasificat la trei stele.