“Facem totul pentru a descuraja Coreea de Nord de la orice provocare”, a declarat generalul Dempsey în faţa soldaţilor de la baza aeriană americană Yokota Air Base, situată la vest de Tokyo.

“Pot să vă garantez că suntem pregătiţi împreună cu aliaţii noştri japonezi să apărăm cetăţenii noştri şi ai lor, instalaţiile noastre militare şi ale lor”, a subliniat el.

Cu o zi înainte, responsabilul militar a transmis acelaşi mesaj privind apărarea Japoniei în timpul unei escale la Beijing.

El a făcut cunoscut liderilor chinezi hotărârea Washingtonului de a-şi apăra aliatul japonez, în contextul în care tensiunile între Beijing şi Tokyo au sporit din cauza unui conflict teritorial în Marea Chinei de Est.

Urmare a recentei incursiuni a opt nave guvernamentale chineze în apele teritoriale ale arhipelagului administrat de Japonia, Senkaku, revendicat de Beijing sub numele de Diaoyu, premierul nipon, Shinzo Abe, a avertizat că forţele japoneze vor recurge la forţă dacă va fi necesar pentru a respinge o eventuală debarcare a Chinei.

La 14 aprilie, secretarul de stat american, John Kerry, aflat în vizită la Tokyo, a prevenit că Statele Unite “sunt hotărâte să apere Japonia”, după ce Coreea de Nord a ameninţat-o cu un atac nuclear.

“SUA sunt total hotărâte să apere Japonia”, a declarat Kerry în timpul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu omologul său nipon, Fumio Kishida.

Joi, un demnitar din Ministerul japonez de Externe a declarat pentru AFP că relaţia cu Statele Unite constituie pentru Japonia “cea mai importantă prioritate”. Tokyo se bucură de “reechilibrarea diplomaţiei americane spre Asia. Avem nevoie de angajamentul American”, a adăugat el.

Sursa: Agerpres