Primarul Capitalei, care va rămâne în istorie cu autostrada suspendată, a făcut o nouă promisiune demnă de Cartea Recordurilor: în doi ani de zile, bucureştenii nu vor mai plăti pentru încălzire. Anunţul a fost făcut la Palatul Victoria, după ce Guvernul a aprobat comasarea RADET cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), fuziune prin care datoriile Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice vor fi şterse cu buretele. Iar suma nu este de neglijat: 2,24 miliarde de lei.

TUNUL RADET: Metoda prin care Oprescu și Ponta fac să dispară 2 miliarde de lei
Oprescu a declarat că procesul de comasare a RADET cu ELCEN va dura 18 luni, potrivit specialiştilor, dar că el promite „în mod solemn“ că această perioadă va fi redusă la jumătate, pentru ca efectele benefice prognozate să fie resimţite din iarna următoare. „Profitul celor care preiau această delegare a RADET este undeva la 11% anual. Dacă din profitul acesta – mă refer la producerea de energie electrică – 80%, şi 20% din termică – dacă 1% din acest profit anual este de acord, şi cred eu că o să fie de acord, să-l dea Primăriei Generale, îndrăznesc să spun că nimeni nu va mai plăti încălzirea“, a declarat edilul-șef.

Ce spun experţii?

Nicușor Dan, președintele Asociației „Salvați Bucureștiul” și olimpic internațional la matematică de două ori, a pus pe hârtie cifrele și a făcut calcule.  Rezultatul: „Pentru ca din 1% din profit să plătească 155 milioane euro, adică atât cât costă căldura, rezultă că investitorul privat trebuie să realizeze un profit anual de 15,5 miliarde de euro“. Spre comparaţie, cea mai mare companie din România, OMV Petrom, a reuşit anul trecut să obţină un profit de 887 de milioane de euro. Expertul în energie Jean Constantinescu spune că, de fapt, Sorin Oprescu nici nu ştie în ce a intrat, preluând în ograda Primăriei producătorul de energie termică din Bucureşti. „Instalaţiile au fost proiectate în urmă cu 50-60 de ani, ELCEN abia se târâşte în piaţă, având doar o unitate modernizată, fără să mai vorbim de sistemul învechit al RADET“.

Fost director general al Transelectrica şi fost preşedinte al ANRE, Constantinescu dă ca exemplu Complexul Energetic Oltenia, care face faţă cu greu situaţiei actuale. „Nu poţi să faci un sistem economic fără costuri“, explică Jean Constantinescu, adăugând că danezii au făcut în urmă cu doi-trei  ani un studiu care arăta că ELCEN fără investiţii de 3 miliarde de euro nu are viitor. Studiul a fost însă respins de consilierii municipali.

Capital.ro a arătat în ultimele două luni, prin mai multe articole, situaţia în care se află RADET şi de ce românii sunt nevoiţi să plătească facturi uriaşe la energia termică.

De ce să mai pompăm bani în gaura neagră RADET

Cât timp să mai plătim facturi uriaşe la întreţinere?

Metodele moderne de încălzire iau locul caloriferelor încălzite de RADET