‘Am alocat din fonduri proprii pentru împăduriri peste 100 de milioane de lei, bani pe care vrem să-i cheltuim eficient pentru că se pot împrăştia foarte uşor şi fără rezultate. Avem un program de 18.000 de hectare în 2013, din care 3.720 de hectare sunt împăduriri directe cu puieţi, iar restul prin regenerare naturală. Majoritatea direcţiilor silvice vor finaliza lucrările în această săptămâna deoarece nu vrem să avem surprize cu temperaturi ridicate şi să închidem mai repede lucrările. Sper ca toată suprafaţă propusă pentru împădurire cu puieţi să fie realizată în primăvară’, a spus Crăciunescu.

Acesta a precizat că toţi puieţii utilizaţi pentru împăduriri provin din pepinierele regiei şi sunt din specii autohtone valoroase.

‘Vom folosi în jur de 18 milioane de puieţi forestieri, numai din pepinierele proprii şi doar material săditor produs în România şi din specii autohtone valoroase pentru că vreau să dispară aceste sincope cum au fost în urmă cu câţiva ani când au fost perioade în care nu s-au acoperit puieţii necesari. Avem un fond genetic bun şi putem avea rezultate bune pe împăduriri’, a subliniat şeful RNP.

Romsilva va sponsoriza în acest an cu un milion de puieţi autorităţile locale care vor să împădurească terenuri şi va pune în vânzare pentru ceri interesaţi alte 3-4 milioane de puieţi.

În opinia directorului general al Romsilva, partea sudică a ţării este cea mai critică din punct de vedere al gradului de împădurire, media fiind de sub 8%.

‘Partea sudică a ţării este cea mai critică din punct de vedere al gradului de împădurire pentru că aici, regimul pluviometric este destul de redus şi asistăm la schimbări climatice, cu temperaturi foarte ridicate şi o scădere a apei freatice în această zonă. Trebuie să venim cu specii autohtone care pot să se adapteze mai bine acestor cerinţe ecologice, cum este stejarul. Aici gradul este sub 8%, dar ar fi bine să ajungem la cel puţin 12% prin programele naţionale de împădurire. Prin legile retrocedării, terenurile au ajuns la proprietari, care nu sunt încă conştienţi de importanţa menţinerii acestor păduri. Va veni momentul când vor înţelege că pentru a obţine producţii de pe terenurile respective trebuie să fie protejate şi aceste păduri. Din păcate, ne-am obişnuit ca statul să facă tot’, a adăugat Adam Crăciunescu.

Directorul general al Romsilva a participat marţi la prima acţiune de împădurire organizată în cadrul ‘Lunii Plantării Arborilor’ pe raza Ocolului Silvic Snagov, din cadrul Direcţiei Silvice Ilfov, unde au fost efectuate lucrări de refacere a terenurilor cu plantaţii valoroase de stejar.

‘Este foarte important să menţinem un echilibru ecologic în această zonă. Din istorie ştim de Codrii Vlăsiei, unde erau păduri de stejari pe suprafeţe mari, iar acum din avion vedem numai insule de păduri. Vrem să conservăm acest arborete şi să nu lăsăm să se degradeze prin îmbătrânire’, a adăugat şeful Romsilva.

Pădurile României ocupă aproximativ 30% din suprafaţa ţării, în creştere faţă de anii trecuţi, când procentul era de 26,8%. Pe zona de munte se înregistrează un grad de împădurire de circa 70 de procente, faţă de 60% anterior, iar în zonele de deal procentul a crescut de la 30 la 35-36%. Pe de altă parte, în zona de câmpie, unde era un nivel de împădurire de 8%, procentul ar putea ajunge la numai 5 procente.

La nivelul Uniunii Europene, gradul de împădurire este, în medie, de 33%, deşi sunt ţări precum Austria şi Germania cu un grad de peste 40%, iar în ţările nordice cu procente de peste 80%.

Pădurile României ocupă după datele statistice 6,7 milioane hectare, ceea ce reprezintă 26,3% din teritoriul ţării. După acest procent România se situează pe locul 12 printre ţările din Europa şi este sub procentul mediu de 31% cât reprezintă pădurile din suprafaţa totală a Europei.

În ultimii 75 de ani, suprafaţa pădurilor ţării s-a redus de la 35 – 40% în 1921 la 26,7 % în 1990, adică cu aproximativ 10-15%.
RNP-Romsilva administrează 3.266.494 hectare de pădure aflată în proprietatea statului şi asigură servicii silvice, în baza a 147.937 contracte, pentru o suprafaţă de 1.123.378 hectare fond forestier proprietate publică a unităţilor administrativ teritoriale sau privată a proprietarilor privaţi, persoane fizice şi juridice.
Sursa: Agerpres