‘Este o discuţie care a început cu ceva timp în urmă. Conform reglementărilor europene, nu există niciun fel de posibilitate de a limita listarea unui emitent pe mai multe burse. Lipseşte în acest moment în România, de fapt nu doar în România, o chestiune de ordin tehnic la nivelul Depozitarului Central (DC) – este lipsa unei conexiuni directe sau indirecte cu Depozitarul din Polonia. Primul pas a fost făcut – am modificat reglementarea privind DC în sensul dorit de emitenţii care doresc listarea pe alte burse, pentru că nu este o modificare cu dedicaţie pentru Fondul Proprietatea. Consultarea publică pe aceste modificări s-a încheiat recent şi suntem în analiza observaţiilor primite de la participanţii la piaţă. Această analiză se va încheia în luna următoare, dar este o estimare personală, pentru că suntem într-o perioadă în care sunt foarte multe schimbări (CNVM îşi va înceta activitatea şi va fi înfiinţată o nouă autoritate de supraveghere ASF – n.a.). Urmează modificarea efectivă a reglementării pentru DC, care are nevoie însă şi de acordul BNR pentru a intra efectiv în vigoare’, a declarat joi preşedintele CNVM, Carmen Negoiţă, cu ocazia unei conferinţe despre guvernanţa corporativă.

Acţionarii FP au aprobat în aprilie 2012 listarea FP pe bursa din Varşovia. În noiembrie 2012, acţionarii Fondului au prelungit până la data de 30 iunie 2013 împuternicirea acordată administratorului Franklin Templeton pentru pregătirea procedurilor de listare secundară a Fondului la Bursa din Varşovia, în condiţiile în care mandatul acordat iniţial era până la sfârşitul anului 2012.

Depozitarul Central face parte din grupul BVB. În octombrie 2012, un oficial al BVB declara că listarea duală a companiilor face ca lichiditatea să meargă spre piaţa bursieră mai mare. Referindu-se la companiile de stat, reprezentantul BVB afirma că o listare duală ar trebui să se facă pe pieţe de aceeaşi dimensiune, cum sunt de exemplu bursele de la Bucureşti şi Sofia, iar o listare simultană pe bursa de la Bucureşti şi o altă bursă mai mare ar ‘omorî’ piaţa locală.
Sursa: Agerpres