‘Pieţele, după uşoare turbulenţe provocate imediat după ce alegerile nu au indicat un câştigător clar, au revenit, mai mult sau mai puţin, la situaţia anterioară. Aţi observat cu siguranţă că, de data aceasta, a fost amortizată extinderea turbulenţelor către alte state, spre deosebire de ce s-ar fi putut întâmpla în urmă cu un an. Şi acesta este un alt semnal pozitiv’, a declarat joi Mario Draghi, după ce BCE a lăsat dobânda de referinţă în zona euro la nivelul record de 0,75%.
BCE a calmat tensiunile de pe pieţele financiare când s-a angajat să achiziţioneze nelimitat obligaţiuni guvernamentale ale statelor din zona euro, dar numai cu condiţia ca statul respectiv să accepte măsuri de austeritate. Condiţiile noului program – Outright Monetary Transactions (OMT) – încă sunt discutate şi Italia s-ar putea afla în afara protecţiei BCE dacă nu va reuşi să formeze un guvern care să adopte reglementările stabilite de BCE în schimbul achiziţionării obligaţiunilor guvernamentale.

‘OMT rămâne, este în desfăşurare. Este un ajutor efectiv şi el există. Dar sunt cunoscute reglementările’, a apreciat şeful BCE.

Spre deosebire de primul program, denumit Securities Markets Programme (SMP), în cazul noului program – Outright Monetary Transactions (OMT) – nu va exista o limită pentru achiziţiile de obligaţiuni. BCE speră că noul program va fi mai eficient în reducerea costurilor de finanţare ale ţărilor din zona euro deoarece intervenţiile pe piaţă vor depinde de angajamentele guvernelor de a demara reforme.

Premierul demisionar italian Mario Monti a avertizat, miercuri, că dacă recentele alegeri vor produce un guvern ce abandonează continuarea integrării economice cu Europa, italienii ar trebui să voteze din nou. Niciun partid nu a obţinut o victorie clară în alegerile naţionale de luna trecută şi preşedintele Italiei nu va convoca deocamdată discuţii pentru formarea guvernului. Se aşteaptă ca liderul de centru-stânga Pier Luigi Bersani să facă o primă încercare.
Sursa: Agerpres