Cererea de spații industriale a crescut în S2 cu 24% faţă de primul semestru al lui 2012, iar cele mai multe tranzacţii s-au încheiat anul trecut în zona Capitalei, reprezentând aproape 35% din totalul cererii.
„Sectorul industrial a înregistrat anul trecut o majorare a cifrei de afaceri cu 3,1% comparativ cu 2011 și a reprezentat un sfert din ponderea totală a PIB-ului României, ceea ce demonstrează un interes tot mai crescut pentru această zonă. Motiv pentru care ne așteptăm ca anul acesta dezvoltatorii să demareze proiecte de parcuri industriale amânate de câțiva ani, pe fondul unei stabilități economice și politice”, a declarat Marian Orzu, Head of Industrial Department CBRE România.
Potrivit lui, anul acesta chiriaşii vor căuta spaţii eficiente şi se vor îndrepta cu precădere către proiectele construite la cerere (build-to-suit), în clădirile optimizate pentru profilul lor de activitate. De altfel, stabilizarea chiriilor îi va face pe chiriaşii din spaţiile mai puţin performante să se îndrepte către cele de clasa A.
În al doilea semestru al anului 2012, Bucureştiul a înregistrat tranzacții în valoare de 38.000 mp, în timp ce în provincie 32.000 mp de spații industriale au fost tranzacționați. Suplimentar, 24.000 mp au reprezentat tranzacţii direct între proprietari și chiriași. Activitatea totală de închiriere a constat în 22 de tranzacţii cu o suprafaţă cumulată de circa 89.000 mp, suprafaţa medie fiind de 4.000 mp. Cea mai mare tranzacţie din a doua parte a anului trecut a fost închirierea de către Profi a 15.000 mp în Log Center Ploieşti, urmată de cea a companiei Faurecia, care a închiriat 14.000 mp pe platforma Dacia Piteşti.
Alte tranzacţii de mari dimensiuni au fost şi cea a KLG Europe Logistics ce a preluat 7.500 mp în Olympian Park Timişoara şi a Meitav, care a închiriat un spaţiu de 6.000 mp în Pantelimon Logistic Center. Regiunile care au atras cele mai multe investiţii în sectorul industrial în S2 2012 au fost Bucureşti cu o pondere de 44%, Ploieşti cu 19%, Piteşti cu 16%, Timişoara (15%), Râmnicu Vâlcea (5%), Arad (3%) şi Constanţa (1%).
Prin extinderea parcului industrial Bucharest West pentru operatorul logistic DSV au fost livraţi în zona Bucureştiului 20.000 mp de spaţii industriale. În prezent, în provincie sunt aproximativ 144.000 mp ce urmează a fi livraţi în 2013 şi 2014, la care se adaugă 70.000 mp de spaţii aflate doar în stadiu de planificare din cauza dificultăţii obţinerii finanţării. Creşterea cererii de spaţii de depozitare şi producţie moderne este susţinută de avantajul geografic al parcurilor industriale, ce facilitează accesul operatorilor industriali atât către ţările vestice, cât şi către pieţele est-europene. În România, astfel de zone de interes sunt localizate în Cluj, Braşov, Timiş sau Prahova.

Randamentul prime s-a menţinut constant în toată zona Europei Centrale şi de Est, cu excepţia Budapestei unde a crescut. În această regiune, chiria prime fluctuează între 4,10 euro/mp/ lună (Bucureşti) şi 4,50 euro/mp/lună (Budapesta). La nivel local, chiria prime nu a înregistrat modificări considerabile, în funcţie de suprafaţa închiriată aceasta a oscilat între un minim de 3,75 euro/mp/lună şi un maxim de 4 euro/mp/lună. De asemenea, randamentul prime din România s-a menţinut la acelaşi nivel ca semestrul precedent, de 10,25%.

Operatorii logistici au fost cei mai activi pe piaţa locală, investind atât în optimizarea infrastructurii interne, cât şi în extinderea capacităţii de depozitare. Pentru indeplinirea viitoarelor planuri de dezvoltare, aceştia s-au orientat către judeţe precum Ilfov, Brăila, Argeş, Giurgiu, Vrancea şi Arad.
 
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBG), o companie listată la S&P 500, cu sediul central în Los Angeles, este cea mai mare firmă de servicii comerciale imobiliare din lume (raportat la încasările din 2010).