Consorţiul care dezvoltă uriaşul zăcământ Shah Deniz urmează să aleagă între Nabucco şi proiectul rival TAP, iar această decizie va hotărî ruta utilizată pentru transportul gazelor naturale din Azerbaidjan în Europa. Potrivit lui Gerhard Roiss o decizie în acest sens va fi luată la mijlocul anului.

Şeful OMV a mai spus că grupul austriac va prelua participaţia deţinută de partenerul german RWE la Nabucco. ‘Suntem pregătiţi să preluăm această participaţie’, a spus Roiss, adăugând că firmele ce compun consorţiul Shah Deniz şi-au manifestat intenţia de a prelua un pachet de până la 50% din acţiunile proiectului Nabucco.

Proiectul Nabucco este dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania).

În luna februarie a anului trecut, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), o subsidiară a ExxonMobil Corporation, şi OMV Petrom SA au anunţat o descoperire semnificativă de gaze naturale la sonda Domino -1, situată în blocul Neptun. Potrivit OMV, Sonda Domino -1 a întâlnit o acumulare de gaze naturale de 70,7 metri, estimările preliminare evaluând acumularea la 42 până la 84 miliarde metri cubi.