Birourile de vot se vor deschide la ora locală 07:00 /05:00 GMT/ şi se vor închide la orele 18:00 /16:00 GMT/, iar rezultatele scrutinului, la care sunt invitaţi să voteze 545.000 de ciprioţi, sunt aşteptate în jurul orei 20:30 /18:30 GMT/.
Nicos Anastasiades, 66 de ani, liderul celui mai important partid de opoziţie, Disy (de dreapta), este considerat marele favorit de experţii care apreciază că acesta ar putea obţine cea mai înaltă funcţie din stat încă din primul tur. Şeful opoziţiei, care şi-a exprimat hotărârea de a obţine un plan de salvare internaţional chiar şi cu preţul unei mari austerităţi, îl are drept principal rival pe fostul ministru al sănătăţii Stavros Malas, 45 de ani, un independent sprijinit de partidul comunist Akel, aflat la putere.
Preşedintele comunist aflat pe picior de plecare Demetris Christofias nu este înscris în cursa prezidenţială. Anastasiades este perceput ca personalitatea cea mai susceptibilă să se înţeleagă cu Uniunea Europeană, mai ales în privinţa unui împrumut internaţional pentru insula care a lansat un apel în acest sens în iunie pentru a putea face faţă datoriei sale.
Aflat actualmente în discuţii cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană, Ciprul estimează că are nevoie de 17 miliarde de euro, dintre care 10 miliarde pentru a-şi stabiliza băncile suferinde din cauza expunerii la datoria grecească. Dar negocierile trenează: ţara a adoptat deja un plan de austeritate severă, însă preşedintele a rezistat cererilor de privatizare. În paralel, economia este în plină recesiune, fără perspectivă de relansare mai devreme de 2015, iar şomajul s-a dublat în doi ani ajungând la 14,7%. (Sursa: Agerpres)