În perioada octombrie-decembrie 2012, Produsul Intern Brut al Spaniei s-a contract cu 0,7% comparativ cu trimestrul precedent, când a înregistrat un declin de 0,3%, în timp ce Banca Centrală a Spaniei prognoza o scădere de 0,6%. A fost al şaselea trimestru consecutiv de recul al economiei spaniole în perioada octombrie-decembrie 2012.
În ritm anual, în trimestrul patru din 2012 economia spaniolă s-a contractat cu 1,8% iar pe ansamblul anului trecut declinul a fost de 1,37% în 2012, faţă de un avans de 0,4% în 2011. Guvernul se aştepta la un declin de 1,5% al economiei anul trecut.
Săptămâna trecută, Banca Spaniei a estimat că în 2012 cererea pe plan intern a scăzut cu 3,9% comparativ cu 2011, din cauza măsurilor dure de austeritate adoptate în ultimele luni. Reducerea salariilor în sectorul public, majorarea TVA şi şomajul record au cauzat reducerea cererii pe plan intern. În decembrie, vânzările de retail au scăzut cu 10,7% comparativ cu perioada similară din 2011. Şi numărul turiştilor străini care au vizitat Spania a scăzut în decembrie, sosirile de turişti britanici, cel mai mare grup, au înregistrat un declin de 11%.
Deşi guvernul de la Madrid se aşteaptă la o creştere a economiei înainte de sfârşitul acestui an, economiştii apreciază că această prognoza este prea optimistă, potrivit Agerpres. Lipsită din 2008 de motorul său de creştere, construcţiile, Spania are probleme în a-şi reveni din cea de a doua recesiune în care a intrat în ultimii trei ani în timp ce rata şomajului a atins cel mai ridicat nivel din rândul statelor industrializate (26,5% în noiembrie 2012, conform datelor Eurostat).

În luna iunie 2012, zona euro a decis să acorde Spaniei un program de sprijin de 100 miliarde de euro pentru susţinerea sectorului financiar spaniol. Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, a sugerat luni că Spania ar putea beneficia de o perioadă mai lungă pentru a îndeplini ţintele bugetare stricte stabilite de zona euro în schimbul salvării ţării de la faliment.

Spania s-a angajat să-şi reducă deficitul bugetar de la 9,4% din PIB în 2011 la 6,3% din PIB în 2012 dar analiştii estimează că acest obiectiv nu a fost îndeplinit.