”Investiţia pe care o va realiza China Huadian este una dintre cele mai mari: o centrală de 600 MW şi un număr de 3.000 de angajaţi. Putem relansa o parte din sectorul energetic cu această investiţie”, a subliniat oficialul.
De asemenea, potrivit directorului general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, partenerul chinez lucrează deja la studiul de soluţie care va fi gata în două luni. ”Se va fixa locaţia şi instalaţiile, urmează studiul de fezabilitate şi un raport de evaluare. Infrastructura deja o avem, partea de alimentare cu apă, de evacuare putere. După raportul de evaluare se va stabili cota de participare. Există toate şansele ca în noiembrie 2013 să putem obţine autorizaţia de construcţie. Termenul de finalizare este de 36 de luni. În această perioadă trebuie să obţinem avizele necesare”, a spus Ciurel.
Noua companie româno-chineză va exporta în Turcia şi Austria, iar în afară de taxe şi impozitele pe care le va plăti statului român, nu va fi un concurent la actualii producători de energie.
”Exportul a fost una dintre condiţiile impuse în negocieri. În proiect vor fi implicate în construcţie numai firme româneşti, iar partea de mentenanţă va fi asigurată de partea română. Contractele de cărbune vor fi făcute cu Complexul Oltenia. Totul va fi procurat de pe piaţa românească”, a explicat Ciurel. În context, preţul unui MW produs în noul grup va fi de 45 euro.