Swartz, considerat un geniu al informaticii, care a participat la elaborarea formatului RSS la vârsta de 14 ani, s-a spânzurat la domiciliul său din Brooklyn vineri seară, a anunţat un purtător de cuvânt al serviciilor medicale din New York.

Aaron Swartz urma să apară, peste câteva săptămâni, în justiţie, fiind acuzat că a furat milioane de articole ştiinţifice şi literare de la JSTOR, serviciu de arhivare online de publicaţii universitare şi ştiinţifice, accesibil doar pe bază de abonament. El risca zeci de ani de închisoare şi amendă până la un milion de dolari dacă era condamnat.

După arestarea lui Swartz în 2011, la Boston, organizaţia sa de luptă împotriva cenzurii, “Demand Progress”, a protestat susţinând că urmărirea penală “nu are sens”. “Este ca şi cum ai trimite la închisoare pe cineva care a parcurs rapid prea multe cărţi dintr-o bibliotecă”, declara atunci directorul organizaţiei, David Segar.

Familia şi prietenii lui Swartz consideră că justiţia şi Institutul de tehnologie din Massachusetts (MIT), aflat la originea urmăririi penale, au o oarecare responsabilitate în sinuciderea tânărului.

FBI a declanşat acum doi ani o anchetă împotriva tânărului informatician care publicase documente ale Curţii federale americane, accesibile în mod normal pe bază de abonament. În 2008, costa 8 cenţi pagina. În mai puţin de trei săptămâni, el a reuşit să descarce peste 18 milioane de pagini, valoarea estimată fiind de 1,5 milioane de dolari.

Prietenii lui Swartz spun că tânărul informatician suferea de multă vreme de depresie.

Sursa: Agerpres