Legea de autorizare a bugetului apărării pentru exerciţiul fiscal 2013, care a început la 1 octombrie, a primit 81 de voturi pentru şi 14 împotrivă. Rezultat al negocierilor dintre Camera Reprezentanţilor şi Senat, legea urmează să fie promulgată de preşedintele american.
În afara cheltuielilor obişnuite pentru funcţionarea armatei, ea prevede o înăsprire a sancţiunilor economice împotriva Iranului, deblocarea unor fonduri suplimentare pentru a finanţa războiul din Afganistan şi desfăşurarea unor misiuni americane suplimentare în întreaga lume.
În urmă cu o lună, Casa Albă a ameninţat cu exercitarea dreptului de veto din cauza mai multor articole care restrângeau anumite decizii ale preşedintelui. Printre acestea, o măsură care a prelungit cu un an interdicţia guvernului american de a transfera deţinuţi de la Guantanamo în străinătate, situaţie ce împiedică repatrierea sau eliberarea acestora, potrivit Agerpres.
În legea cu un caracter eterogen mai figurează interdicţia pentru guvernul american de a reţine, fără a fi inculpaţi, cetăţeni americani sau rezidenţi permanenţi acuzaţi de terorism şi arestaţi pe teritoriul naţional. Această măsură de protecţie nu se aplică străinilor care nu se află în posesia Cărţii Verzi.
Documentul deblochează fonduri pentru a finanţa misiuni suplimentare cu scopul de a proteja ambasadele şi complexele diplomatice din străinătate, ca o reacţie la atacul asupra consulatului american la Benghazi (Libia), la 11 septembrie.
Votul de vineri, după aprobarea joi în Camera Reprezentanţilor, marchează un rar exemplu de cooperare între cele două partide. Democraţii şi republicanii sunt angajaţi în negocieri pentru reducerea deficitului public în următorii 10 ani şi dispun numai de 10 zile pentru a ajunge la un compromis şi a evita ”zidul bugetar”.