”Acesta este un răspuns emoţional al Dumei de Stat, dar cred că este necesar”, a declarat preşedintele rus în prima sa mare conferinţă de presă de la întoarcerea sa la Kremlin pentru al treilea mandat.

Deputaţii ruşi au aprobat cu 400 de voturi pentru şi doar patru împotrivă un text amendat al proiectului care interzice adoptarea de copii ruşi de către americani, proiect care prevede de asemenea sancţiuni împotriva tuturor străinilor care se fac vinovaţi de încălcări ale drepturilor cetăţenilor ruşi, ca şi o serie de măsuri vizând ONG-urile cu finanţare americană.

Aceste iniţiative sunt un răspuns la ”Lista Magnitski” a Congresului SUA, care cuprinde persoane implicate în decesul avocatului Serghei Magnitski, în 2009, în timp ce se afla în detenţie. Magnitski, consultant juridic al fondului de investiţii Hermitage Capital Management, denunţase existenţa unei reţele de poliţişti corupţi care deturnaseră fonduri de stat în valoare de zeci de milioane de dolari.

Vladimir Putin a criticat din nou legea Magnitski, ”un act neprietenos” din partea Statelor Unite, şi s-a angajat într-o critică detaliată a ”numeroaselor probleme” care privesc drepturile omului din Statele Unite ale Americii.

Putin nu consideră că regimul său este unul autoritar
     
Întrebat de un jurnalist de la cotidianul rusesc Izvestia dacă nu are impresia că de când a venit la putere a construit un sistem de putere personală în Rusia,  Putin nu consideră că de la venirea sa la putere în Rusia – la începutul anului 2000 – ar fi constituit un regim autoritar.

”Cred că am asigurat stabilitatea, drept condiţie excepţională pentru dezvoltare. Nu pot să spun că este un sistem autoritar. Nu sunt de acord cu această teză. Dovada cea mai concludentă în acest sens este decizia mea de a mă retrage pe o poziţie secundă /de premier/ după primele două mandate prezidenţiale”, a încercat să argumenteze Vladimir Putin.

Sursa: Agerpres