‘Din punctul meu de vedere, cel mai bun mod de a merge mai departe este să existe o abordare echilibrată care să ia în considerare atât creşterea veniturilor, ceea ce înseamnă fie creşterea taxelor, fie crearea de noi surse de venit, şi reducerea cheltuieilor’, a afirmat Christine Lagarde într-un interviu acordat CNN pentru emisiunea ‘State of the Nation’, difuzat duminică.

Directorul FMI şi-a exprimat opiniile în legătură cu ‘vârful fiscal’ cu care se confruntă Washingtonul, o combinaţie de reduceri automate de cheltuieli şi creşteri fiscale, care vor intra în vigoare simultan la începutul anului 2013 dacă membrii Congresului nu vor ajunge la o înţelegere.

În interviul său acordat CNN, Christine Lagarde a estimat că ‘vârful fiscal’ reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa economiei SUA, America fiind mult mai vulnerabilă la problemele sale interne decât la orice altceva se întâmplă în zona euro sau în China.

Economia SUA ‘este mai puţin vulnerabilă la ceea ce se întâmplă în exterior, de exemplu în Europa’, a estimat Christine Lagarde. ‘Nu spun că nu vor exista consecinţe ca urmare a crizei din Europa. Însă consecinţele ar fi relativ minore’, a adăugat ea.

‘America este mai expusă la propriile sale probleme decât la ceea ce se întâmplă în alte zone ale lumii, pentru că este un actor atât de important’, a adăugat ea.

Christine Lagarde a declarat pentru CNN că rămâne optimistă în legătură cu faptul că membrii Congresului vor ajunge la un compromis înainte de termenul limită. ‘Încrederea mea provine din afecţiunea pe care o am pentru SUA’, a afirmat ea.
Sursa: Agerpres